16.5 C
Athens
May 4, 2024
Image default
POLITICS

«Πόλεμος» δίχως τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο εμφύλιος φέρνει όλο και πιο κοντά τη διάσπαση

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει ο «πόλεμος» που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαγραφές ιστορικών στελεχών από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τις αποχωρήσεις όπως αυτή του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος.

Ένα μήνα μετά την εμφατική του νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται ομαδικά πυρά από αρκετά στελέχη του κόμματος τόσο για τις πολιτικές απόψεις που εκφράζει όσο και για την απόφασή του να παραπέμψει προς διαγραφή στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Εν τω μεταξύ χθες, προχώρησαν σε παρεμβάσεις τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χτυπώντας και οι δύο «καμπανάκι» για την ενότητα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα «εμφυλίου» και ακραίας πόλωσης που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησαν σε παρεμβάσεις για όλα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα μηνύματα από Αχτσιόγλου – Τσακαλώτο

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίες – όπως παραδέχονται αρκετοί – ανοίγουν τον δρόμο για την διάσπαση του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε μετά από αρκετό διάστημα σε παρέμβαση για όλα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κόμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου σε ανακοίνωσή της που υπογράφεται με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση, υπογράμμισε πως «η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι πια ανησυχητική», αλλά, «είναι διαλυτική».  Προσθέτουν ότι έχουν υποχρέωση «να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο».

Τονίζει ακόμη ότι οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές και για αυτό – όπως λέει – άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί.

«Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος» σημειώνει.

Στις εσωκομματικές εξελίξεις παρενέβη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι ότι «στην κουλτούρα της Αριστεράς δεν περιλαμβάνεται ο αποκεφαλισμός».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές δεν είναι επιτρεπτές «εξ αποστάσεως».

«Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή» συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ανάρτησή του.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση από Σβίγκου και Βασιλειάδη

Την ώρα που ο «εμφύλιος» στο κόμμα μαίνεται, οι γραμματείς  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης προχώρησαν σε μία «πυροσβεστική» παρέμβαση, με στόχο να πέσουν οι τόνοι.

«Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι κι όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι η κοινωνία «χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο σαν γροθιά, ενάντια στον αντίπαλό μας, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Νέες «βολές» κατά Κασσελάκη

Οι «βολές» εν τω μεταξύ κατά του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίζονται καθώς χθες, κυκλοφόρησε ότι κείμενο μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφεται από 117 άτομα από την Κρήτη, μεταξύ αυτών των πρώην υπουργών Γιώργου Σταθάκη και Ανδρέα Ξανθού.

Σε αυτό, σημειώνεται ότι «το κόμμα έχει καταστεί και καταστατικά αρχηγοκεντρικό», καθώς, «ο πρόεδρος έχει πάψει προ πολλού να είναι πρώτος μεταξύ ίσων και αυτό επισημοποιήθηκε και στο τελευταίο συνέδριο».

Καταλογίζουν δε,  στον Στέφανο Κασσελάκη ότι διέπεται από νεοφιλελεύθερες απόψεις, κάτι που – όπως λένε – φάνηκε με την ομιλία του στο ΣΕΒ. «Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ετεροβαρής ανακοίνωση-θέση για το Παλαιστινιακό με την οποία υπήρξε σχεδόν πλήρης ταύτιση με την κυβέρνηση», τονίζουν επίσης για το φλέγον θέμα της επικαιρότητας.

Related posts

Φάμελλος: Ο Καραμανλής να παραιτηθεί από την κάλυψη που του παρέχει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών

banks1

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πιο διεφθαρμένος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του

banks

Μιχαηλίδου: Η αναστολή για τους ανεμβολίαστους θα έχει «ταβάνι» – Μετά αν δεν κάνουν το εμβόλιο μπορεί να απολυθούν

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Ενισχύεται το γραφείο Τύπου με τους Παυσανία Παπαγεωργίου και Δημήτρη Βέττα

banks

Τζορτζ Τσούνης: Ενας πρέσβης που «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον ακούει»

banks

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής για τον Παππά

banks