21.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
ECONOMY

Π. Ρουμελιώτης στο Naftemporiki TV: Εφικτός ο στόχος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας σχολίασε πως «ο στόχος για την πτώση του πληθωρισμού είναι εφικτός αν λάβουμε υπόψη ότι θα έχουμε μια σημαντική μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας με ρυθμούς που πλησιάζουν το 3%».

Όπως τόνισε, «οι εξελίξεις είναι μάλλον θετικές παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμια βάση έχουμε μια επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας». Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε πως «η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει τα ελλείμματά της και οι προοπτικές που φαίνονται για το 2024 έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες για να αποκλιμακωθούν και τα επιτόκια δανεισμού».

Ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους μέσους ετήσιους μισθούς». «Από την άλλη μεριά έχουμε μια ακρίβεια που χτυπάει τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις και τους χαμηλόμισθους με τις τιμές των τροφίμων και των βασικών αναγκών των νοικοκυριών να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε και επεσήμανε: «Υπάρχει μια αναντιστοιχία σε αυτό που βλέπουμε στο επίπεδο της εκτίμησης του προϋπολογισμού συνολικά και στις τιμές που έχουν αυξηθεί δραματικά και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, των τροφίμων και της ενέργειας».

Τέλος ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως «οι μεγάλες κυρίως πολυεθνικές διατήρησαν τις τιμές αντί να τις χαμηλώσουν όπως θα έπρεπε». Τόνισε πως «διαπιστώνεται ότι υπάρχει ελλιπής έλεγχος και πρέπει οι έλεγχοι αυτοί να εντατικοποιηθούν για να επιβληθούν οι μειώσεις στις τιμές». «Υπάρχει μια μεγάλη επιφύλαξη στο να συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται» ανέφερε και σημείωσε ότι «οι τράπεζες δεν θα δυσκολέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας με μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων».

Related posts

Σύνδεση ταμειακών μηχανών – POS: Τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ, το «κυνήγι» των επιχειρήσεων και ο πέλεκυς των 20.000 ευρώ

banks

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ

banks

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά – Ποιοι δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή

banks

Αποζημιώσεις σε 10.122 πρώην εργαζόμενους σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση

banks

ΥΠΟΙΚ: Παράταση προθεσμίας για τέλη κυκλοφορίας και εκούσια ακινησία οχημάτων

banks

Ακίνητη περιουσία: 5+1 συμβουλές για τροποποιητικές δηλώσεις

banks