25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Ράλι στη Wall Street- Ανανεωμένη αισιοδοξία μετά την ομιλία Πάουελ

Ράλι στη Wall Street- Ανανεωμένη αισιοδοξία μετά την ομιλία Πάουελ

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street την Παρασκευή (23/8), αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είπε πως η μείωση των επιτοκίων είναι πολύ κοντά.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 41.175,08 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 5.635,13 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έκλεισε 1,45% υψηλότερα, στις 17.874,24 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα υψηλότερα, παρά τις κάποιες διακυμάνσεις, με τον Dow Jones και τον Nasdaq να έχουν κερδίσει 1,3% έκαστος και τον S&P 500 να έχει ενισχυθεί κατά 1,4%.

Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν ένα ισχυρό ράλι, καθώς οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι πως ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων θα ωφελήσει τον κλάδο. Ειδικότερα, η Nvidia έκανε άλμα 4,41%, ενώ η Tesla κέρδισε 4,67%.

Η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole έδωσε ώθηση στις μετοχές, αφού ο πρόεδρος της Fed έδωσε «σήμα» για μειώσεις επιτοκίων σύντομα. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε ή το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις στο κόστος δανεισμού.

«Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Fed. «Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Πάουελ ικανοποίησαν τους traders, οι οποίοι στοιχηματίζουν ομόφωνα στη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι διχασμένοι όσον αφορά το μέγεθος της μείωσης που περιμένουν.

«Η αγορά αναπνέει με ανακούφιση» μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ και άλλων αξιωματούχων της Fed, σημειώνει ο Σκάιλερ Γουέιναρντ, επικεφαλής επενδύσεων της Regan Capital. «Η αγορά βλέπει ότι «ο κύκλος έχει αλλάξει»», είπε. «Δεν κάναμε στροφή 180 μοιρών, όμως κάναμε στροφή προς έναν κύκλο χαλάρωσης», κατέληξε.

Άλμα άνω του 2% για το αργό 

Υψηλότερα έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed στο Jackson Hole, όπου ο πρόεδρος της Τράπεζας έδωσε «σήμα» για μείωση τον επιτοκίων. 

Ωστόσο, η επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, η οποία επιβαρύνει το κλίμα στην αγορά, «κράτησε» τις τιμές χαμηλότερα, σε επίπεδο εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, σημείωσε άνοδο 2,49% στα 74,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 2,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το Brent ενισχύθηκε κατά 2,33% στα 79,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ έκλεισε την εβδομάδα 0,83% χαμηλότερα.

#Wall_Street #nyse #Άνοδος #ραλι #FED #Πάουελ #επιτόκια #ΜΕΙΩΣΗ_ΤΩΝ_ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Related posts

«Βουτιά» στις Ευρωαγορές με τo βλέμμα στη Fed

banks

Η χειρότερη συνεδρίαση από τα μέσα Απριλίου για τις ευρωαγορές

banks

Εντυπωσιακά κέρδη στην Κίνα μετά την κυβερνητική… ένεση

banks

Σε θετική ρότα παραμένει η Wall Street

banks

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές μετά το «άλμα» 11μήνου

banks

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές εν αναμονή των πρακτικών Fed

banks