18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Εντυπωσιακά κέρδη στην Κίνα μετά την κυβερνητική… ένεση

Εντυπωσιακά κέρδη στην Κίνα μετά την κυβερνητική… ένεση

Οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο την Τρίτη (6/2), καθώς οι αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν ένα πρόσφατο sell-off στις μετοχές.

Σύμφωνα με δήλωση της κινεζικής επιτροπής κινητών αξιών και της ρυθμιστικής επιτροπής, θα «καθοδηγούσε τους θεσμικούς επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά με μεγαλύτερες προσπάθειες». Αυτό έρχεται σε μια στιγμή όπου μια σαφής έλλειψη στοχευμένων κινήτρων από το Πεκίνο επιβάρυνε το κλίμα της αγοράς.

Η Reserve Bank της Αυστραλίας άφησε το επίσημο επιτόκιο μετρητών της αμετάβλητο στο 4,35%, όπως αναμενόταν.

Στην Ιαπωνία, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση 2,5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 2,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 1.099.805 γιεν, σημειώνοντας πτώση 4,4% σε ονομαστικούς όρους και 7,2% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει δηλώσει ότι οι βιώσιμες αυξήσεις μισθών είναι μία από τις προϋποθέσεις για να χαλαρώσει η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Σε άλλα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, υψηλότερα από την αύξηση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο και περισσότερο από την αύξηση 0,1% που εκτιμούσαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η άνοδος του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο υποστηρίχθηκε από τη χαμηλότερη αύξηση των τιμών για τα λιανικά αγαθά», δήλωσε ο Μπεν Ντόρμπερ, επικεφαλής στατιστικών λιανικής στο Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής.

«Η εξάλειψη των επιπτώσεων της ισχυρής αύξησης του πληθυσμού και των τιμών δείχνει ξεκάθαρα πώς οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί στις πιέσεις κόστους ζωής. Οι όγκοι πωλήσεων ανά άτομο μειώνονται κάθε τρίμηνο από τότε που έφθασαν στο ανώτατο όριο τον Ιούνιο του 2022, αν και παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,56% κλείνοντας στις 36.160,66 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ «σκαρφάλωσε» 3,96% στις 16.124 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 3,23% στις 2.789,49 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται εντυπωσιακά ανοδικά 6,22% στις 8.460,38 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,58% στις 2.576,20 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.581,60 μονάδες, χάνοντας 0,58%.

#Κίνα #ασιατικές_αγορές #ιαπωνία #Χονγκ_Κονγκ #Nikkei #Kospi #Αυστραλία

Related posts

Σε χαμηλό έτους οι ευρωαγορές-Αρνητικό ρεκόρ για τα βρετανικά ομόλογα

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-Καθοριστικά επιτόκια και μάκρο

banks

Οριακά κέρδη στη Wall Street εν όψει της Fed

banks

Wall Street: Μικρές «αναλαμπές» στο κλείσιμο μιας «κόκκινης» εβδομάδας

banks

Sell off στη Wall Street με τραπεζικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα

banks

Τριπλό ιστορικό υψηλό έφερε η Fed στη Wall Street

banks