17.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Ρουκέτες και drone κατά αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ – Ρουκέτες ανοικτά της Υεμένης και από τους ιρανόφιλους Χούθι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.40

Drones και ρουκέτες έπληξαν την Πέμπτη το βράδυ την αεροπορική βάση Ain al-Asad στο δυτικό Ιράκ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με πολλές εκρήξεις να ακούγονται εντός της βάσης, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές ασφαλείας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τη μία πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής.

Η αεροπορική βάση Ain al-Asad βρίσκεται στη δυτική ιρακινή επαρχία Άνμπαρ.

Την ίδια ώρα, πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αναχαίτισε ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύθηκαν κοντά από τους ιρανόφιλους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν τη μισή χώρα και την πρωτεύουσά της, Σαναά, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι ο “Άξονας της Αντίστασης”, δηλαδή κυβερνητικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη και Υεμένη θα μπορούσαν να πλήξουν ισραηλινούς και δυτικούς στόχους σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Γάζα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές είχαν καταλαγιάσει. Συνήθως σε τέτοιες επιθέσεις δεν ακολουθούσε ανάληψη ευθύνης. Οι ΗΠΑ απέδιδαν την ευθύνη σε οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί και άλλοι 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Related posts

Ιράκ: Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ζητεί να “κλείσει” η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

banks

Ελβετία: Ο Μάρσελ Ντέτλινγκ στο τιμόνι της ακροδεξιάς

banks

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στη στροφή της νομισματικής πολιτικής

banks

ΗΠΑ: Δικαστής του 9μελούς Ανώτατου Δικαστηρίου “δεν ήξερε” ότι έπρεπε να δηλώνει τα πολυτελή ταξίδια που του πρόσφερε πάμπλουτος φίλος του

banks

Ισραήλ: Oι χερσαίες επιχειρήσεις επεκτείνονται στη Γάζα – NYT: Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει τρόφιμα και καύσιμα σε υπόγεια τούνελ

banks

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Δεκέμβριο

banks