16.5 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Ρωσία: Αν η ΕΕ δώσει τα κέρδη από τα παγωμένα asset μας στην Ουκρανία, θα ανταποδώσουμε την κίνηση

Η Ρωσία υποσχέθηκε την Πέμπτη να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει με ένα σχέδιο που προβλέπει περιορισμό των κερδών που προέρχονται από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην ΕΕ και να τα παράδοση αυτών στην Ουκρανία.

Η ΕΕ προτείνει τη χρήση των εσόδων που προέρχονται από παγωμένα κεφάλαια περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας – και θα μπορούσε τελικά να εισπράξει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Έχουμε επίσης αρκετά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει εδώ, σε λογαριασμούς τύπου C”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24. “Τα στοιχεία δεν είναι μικρά, τα έσοδα από τη χρήση αυτών των κεφαλαίων είναι σημαντικά και σίγουρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν ληφθεί απόφαση από τους εχθρικούς μας εταίρους”, είπε.

Οι κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία και τα επακόλουθα ρωσικά αντίμετρα έχουν παγιδεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εισαγγελείς στη Γερμανία δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα προχωρήσουν σε κατάσχεση περισσότερων από 720 εκατ. ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός ρωσικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Reuters ότι το ίδρυμα ήταν το National Settlement Depository (NSD), ο εγχώριος πράκτορας πληρωμών που ανήκει στη Moscow Exchange, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας ως βασικός ενδιάμεσος στις διεθνείς αγορές.

Related posts

Μετά τη Fitch και η DBRS βάζει στο “μικροσκόπιο” το αξιόχρεο των ΗΠΑ

banks

Γαλλία: Μειώσεις τιμών σε 2.000 προϊόντα επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση

banks

“Μπλόκο” της G7 στις απευθείας εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία από 1η Ιανουαρίου

banks

Νίγηρας: Διαδηλώσεις εναντίον των Γάλλων στρατιωτών σε Νιαμέι και Καλάμ

banks

Σολτς: Η μείωση κινδύνου εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα αφορά κυρίως εταιρείες και όχι χώρες

banks

Ιταλία: Κατάργηση σημαντικού κοινωνικού επιδόματος

banks