24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (26/8), καθώς οι traders παρακολουθούν την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο.

Η στάση… αναμονής έρχεται καθώς οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Το Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτόξευσε περισσότερες από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ.

«Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στην επίθεση του Ιράν που πλήττει το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στην προμήθεια πετρελαίου του Ιράν και τις σχετικές υποδομές, που θα έθετε σε κίνδυνο το 3-4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  ακολούθησε τις αγορές των ΗΠΑ στην άνοδο, ολοκληρώνοντας σταθερά την εβδομάδα σε θετικό έδαφος, με κέρδος 1,3%.

Το θετικό κλίμα δημιουργήθηκε αφού ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Federal Reserve, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πλησιάζουν. Αν και δεν ήταν συγκεκριμένος για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση, το FedWatch Tool του Ομίλου CME δείχνει ότι οι αναλυτές αναμένουν ομόφωνα περικοπή στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πίσω στην Ευρώπη, η γερμανική έρευνα Ifo έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της χώρας παραμένει σε ύφεση. Ο δείκτης Ifo Business Climate Index υποχώρησε στις 86,6 μονάδες τον Αύγουστο από 87,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

«Η γερμανική οικονομία πέφτει ολοένα και περισσότερο σε κρίση», ανέφερε το ινστιτούτο στο X.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης πρόκειται να δημοσιευτούν την Παρασκευή και θα παρακολουθούνται στενά για υποδείξεις σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές τη Δευτέρα λόγω εθνικής τραπεζικής αργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (26/8), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,03% στις 518,16 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,23% στις 18.596,05 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,17% στις 7.590,19 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει οριακή άνοδο 0,01% στις 33.655 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,09% στις 11.288,60 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,20% στις 6.684,65 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο Βρετανία και… ΗΠΑ

banks

Κέρδη στη Wall Street κόντρα στις δηλώσεις Πάουελ

banks

Ευρωαγορές: Άνοδος με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και Πάουελ

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τον αμερικανικό πληθωρισμό

banks

Wall Street: Επιφυλάξεις ενόψει της δεύτερης ημέρας κατάθεσης του Πάουελ

banks

Επιστροφή στη… δράση με μικρά κέρδη για τις ευρωαγορές

banks