17.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στη Wall Street κόντρα στις δηλώσεις Πάουελ

Κέρδη στη Wall Street κόντρα στις δηλώσεις Πάουελ

Mε κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street, παρά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ, που προεξόφλησε, εκτός απροόπτου, νέες αυξήσεις επιτοκίων για όσο χρειάζεται.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones μέτρησε άνοδο 0,73% στις 34,346 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρέθηκε λίγο χαμηλότερα στο +0,67% και τις 4,405 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,94% στις 13,590 μονάδες.

Από τους κλάδους ξεχώρισαν η Ενέργεια και o Bιομηχανικός με άνοδο ύψους 1%, με τις μετοχές της εταιρείας πετρελαίου Valero Energy και της βιομηχανίας παιχνιδιών Hasbro να πραγματοποιούν «άλμα» 2,8% και 5,7% αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ετοιμότητα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων εάν είναι απαραίτητο «μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας (2%)», το επενδυτικό κοινό εμφανίστηκε αισιόδοξο, μετά την επισήμανση του για το ότι το συμβούλιο θα κινηθεί πολύ προσεκτικά στις επόμενες συνεδριάσεις του, μελετώντας στενά το σύνολο των στοιχείων, τις προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί και τα ρίσκα.

Καλλιεργείται έτσι η πεποίθηση ότι με νέα θετικά στοιχεία δεν αποκλείεται να μπει ένα προσωρινό «φρένο» στις αυξήσεις.

Για παράδειγμα το στέλεχος της Rockefeller Asset Management, Alex Petrone ανέφερε στο CNBC, ότι θεωρεί ότι θα υπάρξουν μία με δύο αυξήσεις επιτοκίων ακόμα, πριν την παύση.

Παρομοίως ο CIO της Girard, Timothy Chubb, είπε ότι τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed δίνουν αυτοπεποίθηση στην αγορά, για το ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητη η συνέχιση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

 Hμερήσια κέρδη για το πετρέλαιο, με απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, λόγω της κάμψης στην ενίσχυση του δολαρίου που προήλθε από τις δηλώσεις του Πάουελ.

Ωστόσο σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το αργό κινήθηκε πτωτικά για δεύτερη σερί εβδομάδα, μετά την προηγούμενη Παρασκευή που μπήκε φρένο στο ανοδικό σερί 7 εβδομάδων.

Συγκεκριμένα η τιμή του συμβολαίου του αργού WTI, παραδόσεως Οκτωβρίου, ενισχύθηκε κατά 1%, στα 79,83 δολάρια ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, η τιμή υποχώρησε κατά 1%.

Το brent παραδόσεως Οκτωβρίου, κέρδισε 1,3% στα 84,48 δολάρια.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, υποχώρησε κατά 0,4%.

Αντίστροφα ο χρυσός

Αντίθετα με το πετρέλαιο, ο χρυσός σημείωσε ημερήσια πτώση αλλά εβδομαδιαία άνοδο.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε σήμερα κατά 0,4% στα 1.939,90 δολ. ανά ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 1,5% στα 24.58 δολ. ανά ουγγιά, η πλατίνα Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 948 δολ. ανά ουγγιά, το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,3% στα 1.229 δολ. ανά ουγγιά και τέλος ο χαλκός Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 3,78 δολ. η λίβρα.

  • Wall Street
  • κέρδη
  • Πάουελ
  • επιτόκια
  • μετοχές
  • Nasdaq
  • Dow Jones

    Related posts

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στις ΗΠΑ

    banks

    Επεκτάθηκε το σερί των ρεκόρ για τους S&P 500 και Nasdaq

    banks

    Αρνητικό κλίμα στις… λειψές ασιατικές αγορές μετά τις δηλώσεις Πάουελ

    banks

    Νευρικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ

    banks

    Ανοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην ανεργία

    banks

    «Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στη Wall Street- «Απέδρασε» με κέρδη ο Nasdaq

    banks