22.4 C
Athens
July 5, 2024
Image default
COMODITIES

Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο με φόντο ζήτηση- προσφορά

Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο με φόντο ζήτηση- προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν τα κέρδη τους στα υψηλά δύο μηνών την Τρίτη (2/7) λόγω των προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης και πιθανές διακοπές της προσφοράς από τον τυφώνα Beryl.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου, ενώ το αμερικανικό αργό αγγίζει το υψηλότερο από τις 26 Απριλίου.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς κέρδισαν περίπου 2% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί καθώς η καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδος επιταχύνεται με τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας αυτή την εβδομάδα. Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων έχει προβλέψει ότι οι μετακινήσεις κατά την περίοδο των διακοπών θα είναι 5,2% υψηλότερες από ό,τι το 2023, με τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο να αυξάνονται κατά 4,8%.

Επίσης, τις τιμές στηρίζουν και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές προβληματίζονται ακόμα για την υπεράκτια παραγωγή μετά τον τυφώνα Beryl που έπληξε την Καραϊβική ως καταιγίδα κατηγορίας 4 τη Δευτέρα.

«Ένας επικίνδυνος τυφώνας στην Καραϊβική αναμένεται να πλήξει το Μεξικό, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν την άποψη της αγοράς ότι η Federal Reserve είναι πιθανό να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δύο φορές φέτος.

Οι χαμηλότερες εξαγωγές αργού από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία συμβάλλουν σε μια πιο σφιχτή από την αναμενόμενη αγορά και οι τιμές αντιδρούν ανάλογα, δήλωσε ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι της Rystad Energy.

Εξήγησε, πάντως, ότι τα σημάδια της χαμηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης περιορίζουν τα κέρδη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο στην Ασία, τη μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ήταν χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,80% στα 84,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,72% στα 87,22 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,179% στα 33,545 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν υπό την πίεση της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ένα ισχυρότερο δολάριο, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα σχόλια από τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και περισσότερα στοιχεία για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έφτασε στο υψηλό ενός μηνός τη Δευτέρα και παραμένει υψηλά την Τρίτη, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό, εν μέσω στοιχημάτων για την πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,39% στα 2.329,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,26% στα 29,532 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,47% στα 4,4392 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,073 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,10% στο 1,266 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8476 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #Λίρα #ευρώ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #ασήμι #χαλκός

Related posts

Η αναμονή του ΟΠΕΚ+ ανεβάζει το πετρέλαιο-Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4%

banks

Επιστροφή στις απώλειες για το πετρέλαιο ελέω Κίνας και ΗΠΑ

banks

Υψηλό 15ετίας «χτύπησαν» οι τιμές του ρυζιού

banks

OPEC+: Συμφωνία για σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

banks

«Σκαρφαλώνει» ελέω Ρωσίας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks