16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» ελέω Ρωσίας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

«Σκαρφαλώνει» ελέω Ρωσίας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο άνω του 1% τη Δευτέρα (25/3), καθώς η ρωσική κυβέρνηση διέταξε τους παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζουν να πλήττουν τον ενεργειακό τομέα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξάνονται σταθερά φέτος, με το μπρεντ να κερδίζει σχεδόν 11% και το WTI περίπου 12,5% μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι τιμές κερδίζουν υποστήριξη από τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες θα μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή στις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο για να επιτύχουν τον στόχο παραγωγής των 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς τον ΟΠΕΚ+, ανέφεραν τρεις πηγές του κλάδου την Δευτέρα.

«Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Κοιτάζει πέρα από τα τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης και την ενότητα με τον ΟΠΕΚ+, καθώς και τον κίνδυνο μεγαλύτερου σοκ τιμών στη συνέχεια», δήλωσε ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group. .

Οι επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή, καθώς και οι εξασθενημένες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, έχουν επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

Παράλληλα, άλλο ένα ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου καταστράφηκε κατά το ήμισυ της χωρητικότητάς του σε επίθεση με drone το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Ήταν το τελευταίο θύμα από μια σειρά επιθέσεων από την Ουκρανία αυτόν τον μήνα που έκλεισαν το 7% της συνολικής ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, πέρα από τις διακοπές λόγω συντήρηση.

Στη Μέση Ανατολή, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους στη Γάζα την Κυριακή, με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου να έχουν αποτύχει να εξασφαλίσουν συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024 έχουν λάβει μέτριες αναβαθμίσεις, αλλά ο ΟΠΕΚ διατήρησε τους περιορισμούς της προσφοράς, δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πραγματικής έλλειψης εφοδιασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει το μπρεντ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, είπε.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,43% στα 81,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,21% στα 85,86 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,004% στα 28,055 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,72% στα 2.175,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,22% στα 24,905 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,24% στα 4,0172 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0836 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,30% στο 1,2638 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8574 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Ενισχύεται σημαντικά μετά τη «βουτιά» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Ρωσία: Νέες περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

banks

OPEC+: Συμφωνία για σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Συνεχίζει το ανοδικό ράλι ο χρυσός-Κέρδη και για το πετρέλαιο

banks

Υποχωρούν ελέω Κίνας οι τιμές του πετρελαίου-Κατρακυλά το φυσικό αέριο

banks