20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει», αλλά οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο

«Σκαρφαλώνει», αλλά οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται άνω του 1% την Παρασκευή (23/8), αλλά οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δημιούργησαν ανησυχίες για την υγεία του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο και οι ανανεωμένες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αμβλύνουν τις ανησυχίες για την προσφορά.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα το μπρεντ υποχωρεί περίπου 2%, ενώ το WTI χάνει σχεδόν 4%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου αυτή την εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ μείωσε απότομα την εκτίμηση για τις θέσεις εργασίας που προστέθηκαν από τους εργοδότες φέτος έως τον Μάρτιο.

Αυτό πυροδότησε ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ που θα πλήξει τη ζήτηση στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για υπερβολική αντίδραση στην αναθεώρηση των θέσεων εργασίας.

Η αγορά αναμένει την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αργότερα μέσα την ημέρα, με τους αναλυτές να αναμένουν ευρέως μείωση των επιτοκίων από τον επόμενο μήνα.

Η Morgan Stanley ανέφερε ότι η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου έχει προσφέρει κάποια στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.

«Προς το παρόν, το ισοζύγιο στην αγορά πετρελαίου είναι στενό, με τα αποθέματα να πέφτουν περίπου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, κάτι που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε η τράπεζα.

Πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, έδειξαν ότι η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και η ζήτηση πετρελαίου από τα διυλιστήρια επιβραδύνεται.

Η νέα ώθηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βοήθησε επίσης να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό και επιβάρυνε τις τιμές του πετρελαίου. Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκίνησαν νέο γύρο συναντήσεων στο Κάιρο την Πέμπτη για να επιλύσουν τις διαφορές σχετικά με μια πρόταση εκεχειρίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,27% στα 73,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,15% στα 78,11 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,607% στα 36,365 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,71% στα 2.534,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,38% στα 29,453 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,42% στα 4,1653 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,112 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα πέφτει 0,27% στο 1,3123 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8467 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

«Κατεβάζει» ταχύτητα το πετρέλαιο, αλλά επιμένει ανοδικά

banks

Τουρκία: Έξι πλοία με σιτηρά αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας

banks

Διατηρεί τα κέρδη του το πετρέλαιο-Ήπια πτωτικά το φυσικό αέριο

banks

Ανεβαίνει το πετρέλαιο με βλέμμα στη Μέση Ανατολή-Ενισχύεται το αέριο

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός-Πολυετές ρεκόρ για το ασήμι

banks

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

banks