24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, παρά την πτώση των αποθεμάτων-Ισχυροποιείται ο χρυσός

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, παρά την πτώση των αποθεμάτων-Ισχυροποιείται ο χρυσός

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ήπια πτωτικά την Πέμπτη (18/7), παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη, ενισχυμένες από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Αυτό υπερβαίνει την πτώση κατά 30.000 βαρέλια που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters και μια πτώση 4,4 εκατομμυρίων βαρελιών σε έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

«Τα σήματα υγιούς ζήτησης από τις ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις ανησυχίες από τη μέτρια ανάπτυξη της Κίνας την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.

«Οι ελπίδες για χαλάρωση της Fed (με μείωση των επιτοκίων), που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, και τα τρέχοντα καλοκαιρινά ταξίδια στις ΗΠΑ εξασφαλίζουν αρκετή έλξη στη ζήτηση πετρελαίου από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», συμπλήρωσε.

Οι προοπτικές περικοπών των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες στηρίζουν την αγορά.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων, δεδομένης της βελτιωμένης τροχιάς του πληθωρισμού και μιας καλύτερης ισορροπίας στην αγορά εργασίας, θέτοντας πιθανώς τις προϋποθέσεις για μείωση τον Σεπτέμβριο.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ελαφρύ έως μέτριο ρυθμό από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου, με τις επιχειρήσεις να αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, αλλά έδειξε ότι η επόμενη κίνησή της είναι πιθανό να είναι μια μείωση.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης πολιτικές ειδήσεις από συγκέντρωση των ηγετών στην Κίνα που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Το δολάριο υποχωρεί την Πέμπτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ένα πιο αδύναμο αμερικανικό νόμισμα μπορεί να τονώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθιστώντας τα εμπορεύματα σε τιμές δολαρίου φθηνότερα για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,20% στα 81,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,19% στα 84,92 δολάρια το βαρέλι.

Σταθερά και το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν μόλις 0,09% στα 31,890 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονται, κυμαινόμενες κοντά στο ρεκόρ που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, περιορίζοντας τα κέρδη του δολαρίου και των ομολόγων.

Το πολύτιμο μέταλλο είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 2.483,60 δολάρια την Τετάρτη.

«Ο χρυσός συνεχίζει να λάμπει λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ φέτος. Πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Fed, που συμπληρώνει ένα γενικά ασθενέστερο δολάριο και οι υποτονικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν ανοίξει την όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της FXTM, Λούκμαν Οτουνούγκα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,34% στα 2.468,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,79% στα 30,617 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,62% στα 4,337 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0931 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,20% στο 1,2982 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,842 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Συμφωνία OPEC+ για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου

banks

OPEC+: Κοντά σε συμφωνία για αναβολή της αύξησης της παραγωγής

banks

Σταθεροποιείται με τα βλέμματα στη Γάζα το πετρέλαιο-Ενισχύεται το αέριο

banks

Αβεβαιότητα για την πορεία του πετρελαίου λόγω «τριγμών» στον OPEC

banks

Σταθεροποιείται ενόψει ΟΠΕΚ+ και απαγόρευσης το πετρέλαιο- Προς εβδομαδιαία κέρδη

banks

Σημάδια ανάκαμψης για το πετρέλαιο μετά το πολυήμερο «κόκκινο» σερί

banks