20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
COMODITIES

Σημάδια ανάκαμψης για το πετρέλαιο μετά το πολυήμερο «κόκκινο» σερί

Σημάδια ανάκαμψης για το πετρέλαιο μετά το πολυήμερο «κόκκινο» σερί

Αδύναμο μεν, αλλά αρκετό για να οδηγήσει το αργό εκ νέου πάνω από τα 70 δολάρια, είναι το rebound που καταγράφουν σήμερα (7/12) οι τιμές του πετρελαίου. Ο «μαύρος» χρυσός προέρχεται από ένα 5ήμερο πτωτικό σερί, το οποίο «έριξε» τις τιμές κάτω από το προαναφερθέν όριο για πρώτη φορά σε «βάθος» πέντε μηνών.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 1,04% στα 70,10 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 1,06% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προέτρεψαν όλες τις χώρες του OPEC+ να συμμετάσχουν στη συμφωνία του οργανισμού για περικοπές παραγωγής, λέγοντας ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έκκληση έγινε σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών μια μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με το Reuters, στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν ότι ήταν σημαντικό να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας εξοπλισμού.

Μετά τη συνάντηση του OPEC+ την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να επεκτείνει τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) στο α’ τρίμηνο του 2024, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd και επιπλέον να μειώνει τις εξαγωγές καυσίμων της κατά 200.000 bpd κατά το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος. Οι συνολικοί περιορισμοί ανέρχονται σε 2,2 εκατ. bpd από οκτώ παραγωγούς, ανέφερε ο OPEC σε δήλωση μετά τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Η παραγωγή του OPEC+ περίπου 43 εκατ. bpd ισοδυναμεί ήδη σε περικοπές περίπου 5 εκατ. bpd με στόχο τη στήριξη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη του OPEC+ να παρατείνουν ή να εμβαθύνουν τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου και η τελευταία δήλωση του Πούτιν και του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φαίνεται ότι είναι ελκυστική για αυτές τις χώρες. «Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο πλευρές εξήραν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και τις επιτυχημένες προσπάθειες των χωρών του OPEC+ για την ενίσχυση της σταθερότητας των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Τόνισαν τη σημασία της συνέχισης αυτής της συνεργασίας και την ανάγκη να ενταχθούν όλες οι συμμετέχουσες χώρες στη συμφωνία OPEC+ με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και να υποστηρίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».

Σε άλλα νέα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Νοέμβριο, δείχνοντας πόσο οι υψηλές τιμές υπερέβησαν τις ανοδικές προβλέψεις για τη ζήτηση από κορυφαίους φορείς της βιομηχανίας όπως ο OPEC και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, σημείωσε αφίξεις 42,445 εκατ. μετρικών τόνων, που ισοδυναμούν με 10,33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Πρόκειται για μείωση 10,4% σε βαρέλια ανά ημέρα από 11,53 εκατ. bpd τον Οκτώβριο και 9,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

#τιμές_πετρελαίου #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #OPEC #εισαγωγές #Σαουδική_Αραβία #Ρωσία

Related posts

OPEC: Ελάχιστα αυξητική η πρόβλεψη για τη ζήτηση του 2021

banks

Κοντά σε χαμηλό έξι μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

«Εκτοξεύεται» σχεδόν 4% ελέω Ερυθράς Θάλασσας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το αέριο

banks

«Σκαρφαλώνει» ελέω Ρωσίας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Οι τιμές υποχωρούν παρά τη μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ

banks

Η συνεχής πτώση των αποθεμάτων ενισχύει το πετρέλαιο

banks