16.5 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται με τα βλέμματα στη Γάζα το πετρέλαιο-Ενισχύεται το αέριο

Σταθεροποιείται με τα βλέμματα στη Γάζα το πετρέλαιο-Ενισχύεται το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές την Παρασκευή (22/3), με το μπρεντ να διαπραγματεύεται κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι, καθώς η πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα φαίνεται πιο πιθανή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες στο Κατάρ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι στο Κάιρο ως διαπραγματευτές στο Κατάρ με επίκεντρο μια εκεχειρία περίπου έξι εβδομάδων.

«Μια κατάπαυση του πυρός θα βοηθούσε να κατευναστούν οι φόβοι ότι η κατάσταση στη Γάζα θα μπορούσε να επεκταθεί ευρύτερα σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ.

«Επιπλέον, μπορεί να ενθαρρύνει τους Χούθι να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στα πετρελαιοφόρα να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που θα ήταν επίσης μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την εξισορρόπηση της δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, την Παρασκευή, χτυπώντας το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας και προκαλώντας μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές, δήλωσε το Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά επιθέσεων στη ρωσική ενεργειακή υποδομή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να προέτρεψαν το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν αντίποινα και να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, το προϊόν της βενζίνης που προσφέρεται, αντιπροσωπευτικό της ζήτησης, υποχώρησε κάτω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, υποδηλώνοντας πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης αργού.

Ωστόσο, η συμβουλευτική FGE ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά εβδομαδιαία στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου που έδειξαν τα αποθέματα αργού και κύριων προϊόντων στην ξηρά σε μεγάλους κόμβους πετρελαίου παγκοσμίως μειώνονται κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τη μέση άντληση 6 εκατομμυρίων βαρελιών από το 2015 έως το 2019, είναι ανοδικά για το πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας την Πέμπτη που ενίσχυσε το κλίμα κινδύνου παγκοσμίως.

Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,16% στα 80,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,09% στα 85,70 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρότερα ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,538% στα 27,600 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,28% στα 2.178,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,04% στα 25,017 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,01% στα 4,0177 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0827 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,32% στο 1,2616 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8581 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Υποχωρεί οριακά το πετρέλαιο, πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ασθενής ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή

banks

Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη

banks

Ανακάμπτει το πετρέλαιο-Ξανά βουτιά η τουρκική λίρα

banks

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σε επίπεδα προ πανδημίας

banks