27.4 C
Athens
July 3, 2024
Image default
MARKETS

Στο «κόκκινο» η Wall Street λόγω απαισιοδοξίας για τα επιτόκια

Στο «κόκκινο» η Wall Street λόγω απαισιοδοξίας για τα επιτόκια

Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης (29/5) στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων στα επιτόκια της Fed ωθεί τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις στις μετοχές (κυρίως τις τεχνολογικές).

Ειδικότερα, σήμερα ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,97% στις 38.474,70 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,81% στις 5.263,28 μονάδες και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,84% στις 16.876,34 μονάδες.

Οι παραπάνω επιδόσεις έρχονται μετά από ένα μεικτό ξεκίνημα της εβδομάδας (κλειστή τη Δευτέρα η Wall Street λόγω Memorial Day). Ο Dow Jones διολίσθησε πάνω από 200 μονάδες την Τρίτη, ενώ ο Nasdaq έκλεισε πάνω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά, χάρη στα ισχυρά κέρδη της Nvidia.

Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται σε τροχιά για να κλείσουν τον μήνα με εντυπωσιακά κέρδη. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 4,5% εντός του Μαΐου, ενώ ο Dow Jones κερδίζει 1,7%. Ο Nasdaq καταγράφει «άλμα» 7,9%.

Οι επενδυτές ξεκίνησαν το έτος αναμένοντας περικοπές μέχρι τον Μάρτιο, αλλά ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και τα επιθετικά σχόλια των τραπεζιτών άμβλυναν τις προσδοκίες για μείωση 25 μονάδων βάσης μόνο, μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Οι αντικρουόμενες προσδοκίες σχετικά με το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των επιτοκίων κρατούν την αγορά σε εγρήγορση από την αρχή του τρέχοντος έτους. Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν συνήθως τις προβλέψεις για υψηλότερα επιτόκια, πράγμα που σημαίνει ακριβότερη χρηματοδότηση και μικρότερα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται για δεύτερη διαδοχική μέρα, ανεβαίνοντας στο 4,57% και προβληματίζοντας τους επενδυτές, ενώ το 2ετές διαμορφώνεται στο 4,97%.

Η μετοχή της Nvidia καταγράφει πτώση για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις μέρες. Μάλιστα, σε διάστημα μόλις τριών ημερών έχει «εκτοξευτεί» σχεδόν 20%. Εκτός του κλάδου της τεχνολογίας, η American Airlines υποχωρεί περισσότερο από 8%, μετά τη μείωση των προοπτικών πωλήσεων για το δεύτερο τρίμηνο. Η Southwest Airlines επίσης χάνει 3%.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Καλοδέχτηκαν τις δηλώσεις Πάουελ οι ασιατικές αγορές

banks

Τα κινεζικά μάκρο έριξαν τις ασιατικές αγορές

banks

Το ράλι του S&P 500 μπορεί να αποδειχθεί μη βιώσιμο

banks

Ανακάμπτουν στο άνοιγμα μετά τη χειρότερη εβδομάδα τους οι ευρωαγορές

banks

Ευρωαγορές: Θετικά πρόσημα και την Παρασκευή- Μηνιαία άνοδος 2,3%

banks

«Κοκκίνισαν» οι Ασιατικές Αγορές εν αναμονή της Fed

banks