19.6 C
Athens
May 11, 2024
Image default
MARKETS

Τα κινεζικά μάκρο έριξαν τις ασιατικές αγορές

Τα κινεζικά μάκρο έριξαν τις ασιατικές αγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (13/10) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ να ηγούνται των απωλειών, υποχωρώντας περισσότερο από 2%, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο της Κίνας για τον Σεπτέμβριο προβλημάτισαν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας για τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερός, χαμηλότερος από την άνοδο 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Η Κίνα ανέφερε επίσης πτώση 2,5% για τον δείκτη τιμών παραγωγού της, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Reuters για πτώση 2,4%.

Οι «χλιαρές» τιμές υπογραμμίζουν αυτό που οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας χαρακτήρισαν ως «ελικοειδή» οικονομική ανάκαμψη, αφού η χώρα βγήκε από τους αυστηρούς περιορισμούς της Covid προς το τέλος του περασμένου έτους.

Η Κίνα ανέφερε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές επίσης έπεσαν, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,2% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρυσι, λιγότερο από την πρόβλεψη του Reuters για πτώση 7,6%. Ομοίως, οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 6,2% σε όρους αμερικανικών δολαρίων τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν — ελαφρώς περισσότερο από την πτώση 6% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώνονται σε ετήσια βάση κάθε μήνα φέτος από τον Μάιο. Η τελευταία θετική εκτύπωση για εισαγωγές σε ετήσια βάση ήταν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, διατηρώντας το ποσοστό ανατίμησης της ζώνης της ονομαστικής πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου Σιγκαπούρης.

Ο βασικός πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση για τον μήνα Αύγουστο, υποχωρώντας σε σχέση με τον Ιούλιο.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός «θα υποχωρήσει περαιτέρω μεταξύ 2,5% – 3,0% σε ετήσια βάση μέχρι τον Δεκέμβριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. «Οι προοπτικές για την οικονομία της Σιγκαπούρης είναι σταθεροποιητικές βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2024», συμπλήρωσε,

Το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο και αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ο κατασκευαστικός τομέας αναπτύχθηκε 6% σε ετήσια βάση, επεκτείνοντας την ανάπτυξη 7,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίθετα, ο μεταποιητικός τομέας της Σιγκαπούρης συρρικνώθηκε κατά 5%. Η αδύναμη απόδοσή του οφειλόταν στις μειώσεις της παραγωγής σε όλα τα συγκροτήματα μεταποίησης, με εξαίρεση το σύμπλεγμα μηχανικών μεταφορών.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης αυξήθηκε κατά 1%, ταχύτερα από την αύξηση 0,1% του προηγούμενου τριμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,61%, κλείνοντας στις 32.289,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 2,44% στις 17.826 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,64% στις 3.088,10 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,99% στις 10.068,32 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,95% στις 2.456,15 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.051 μονάδες, χάνοντας 0,56%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • ιαπωνία
  • Nikkei
  • Kospi

    Related posts

    Ράλι στις ευρωαγορές μετά το σήμα της Fed

    banks

    Πτώση στη Wall Street με sell of στις περιφερειακές τράπεζες

    banks

    Εβδομαδιαία «βουτιά» στη Wall Street- Κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό

    banks

    Wall Street: Ράλι μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

    banks

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    banks

    Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά την ανάπαυλα της 4ης Ιουλίου

    banks