16.4 C
Athens
May 4, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονο παρασκήνιο για την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου – Η πιθανότητα να ορκιστεί βουλευτής ο Κασσελάκης

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί διεργασιών για την είσοδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Δύο εβδομάδες μετά το εκρηκτικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Φάληρο η συζήτηση άνοιξε ξανά καθώς μια πιθανή παραίτηση του απόδημου Όθωνα Ηλιόπουλου από την βουλευτική του έδρα δεν θεωρείται απίθανη. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό καθώς θα χρειαστεί ένα ντόμινο παραιτήσεων επιλαχόντων ώστε να ανοίξει η πόρτα της Βουλής για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, τόνισε πως «ο κ. Κασσελάκης δεν αναζητεί τρόπο για να μπει στη Βουλή. Δεν κάνει καμία κίνηση, δεν συζητεί με κανέναν βουλευτή από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που θα μπορούσε να “κινήσει τα νήματα” και κάνει τη δουλειά του, όπως ξέρει να την κάνει, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ωστόσο, παρατήρησε χαρακτηριστικά πως «είναι μια άλλη συζήτηση, παράλληλη, αν τα φέρει έτσι η κατάσταση και υπάρξει μία παραίτηση ή κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να δρομολογήσει σενάριο εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή».

1+5 παραιτήσεις

Οι βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι οι Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελος Αποστολάκης. Οι επιλαχόντες που προηγούνται του Στέφανου Κασσελάκη είναι οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη. Συνεπώς ο Στέφανος Κασσελάκης για να βρεθεί στο έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εξασφαλίσει 1+5 παραιτήσεις στο γραφείο του.

Με νομικούς και ακαδημαϊκούς να υποστηρίζουν ότι μια παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από την βουλευτική του έδρα δεν ισοδυναμεί με απευθείας ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη σε βουλευτή το ενδιαφέρον στρέφεται στους επιλαχόντες και τις επιλαχούσες του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν δεν το φως της δημοσιότητας δεν είναι απίθανο οι: Τσαπανίδου, Καλογήρου, Λειβαδερού, Τσακρή να παραιτηθούν από την διεκδίκηση της έδρας, τι θα γίνει όμως με την Ζωρζέττα Λάλη;

Ζωρζέττα Λάλη: Θα τιμήσω την απόφαση Τσίπρα και θα ορκιστώ βουλευτής εάν χρειαστεί

H επί πολλά χρόνια κορυφαία τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πλούσια εμπειρία και επιτυχίες στις Βρυξέλλες, καθώς και μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα μίλησε στο ethnos.gr και  γνωστοποίησε την επικοινωνία που είχε χθες με τον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα διευκρινίζοντας τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που κληθεί να υπηρετήσει ως βουλευτής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε στην Ζωρζέτα Λάλη χθες το βράδυ με την ίδια να λέει αρχικά πως είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «μια πολύ φιλική κουβέντα».

Πάντας σύμφωνα με «Έθνος» στην πορεία της συζήτησης ο Στέφανος Κασσελάκης ρώτησε την Ζωρζέττα Λάλη εάν προτίθεται να παραιτηθεί της έδρας της, στην περίπτωση που και οι υπόλοιποι επιλαχόντες που βρίσκονταν σε θέσεις πάνω από εκείνην στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, παραιτούνταν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου» απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη. Με απλά λόγια, του γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αν και όπως του επισήμανε υπάρχουν στην λίστα του Επικρατείας πριν από την ίδια πολύ ικανοί και καλύτεροι υποψήφιοι για να καταλάβουν τη θέση του μέλους του κοινοβουλίου.

Η παραίτηση της 10ης Νοεμβρίου

Με τα νέα να διακινούνται τάχιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη συγκυρία η αποκάλυψη της «Αυγής» πως Ζωρζέττα Λάλη από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, με γραπτό της μήνυμα, είχε παραιτηθεί από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.  «Παρακαλώ όπως με διαγράψετε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» έγραφε το email, σύμφωνα με την avgi.gr.

Στην ιστοσελίδα της, η ιστορική εφημερίδας της Αριστεράς που απηχεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η παραίτηση ήρθε δύο ημέρες πριν την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμώντας ότι η Ζωρζέττα Λάλη θέλει να πάρει την έδρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη «Νέα Αριστερά».

Related posts

Κοντογεώργης: Θεσμικός και κοινωνικός εκσυγχρονισμός το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων

banks1

Ελληνοτουρκικά: Τι περιμένουμε μετά τη «διπλωματία των σεισμών»

banks1

Θεοδωρικάκος: Ο πατριωτισμός πρώτιστη αξία – Η αντιμετώπιση του δημογραφικού πρώτη προτεραιότητα

banks1

Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης : Αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό

banks

Αλλάζει όψη η κεντρική πλατεία του Δήμου Αριστοτέλη

banks

Κατασκευάζεται φοιτητική εστία στα Άνω Λιόσια

banks1