ΣΥΡΙΖΑ: Καλοκαίρι χωρίς «εκεχειρία» – Τα μηνύματα Φάμελλου, το παρασκήνιο των καρατομήσεων και η επόμενη ημέρα για το κόμμα

Κάθε άλλο παρά καλοκαιρινή ραστώνη θυμίζει το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς οι εσωκομματικές συγκρούσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι επόμενοι μήνες προμηνύονται ιδιαίτερα φορτισμένοι.

Την Τρίτη (16/6) ο Σωκράτης Φάμελλος «τάραξε» τα ήδη… ταραγμένα νερά με την απόφασή του να αλλάξει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του Νίκου Παππά, αλλά και να προχωρήσει στην παύση του Κώστα Ζαχαριάδη από εκπρόσωπο Τύπου. Ο κ. Ζαχαριάδης δεν είχε στραφεί δημόσια κατά των αποφάσεων του Προέδρου και είχε επιλέξει την αποχή από τις συνεντεύξεις για αρκετό διάστημα, επιλογή που δεν συνάδει με τον ρόλο του εκπροσώπου κόμματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες τοποθετήσεις του Νίκου Παππά, καθώς όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας έλεγε ότι θα συνεχιστεί ο κλεφτοπόλεμος κατά Φάμελλου το αμέσως προσεχές διάστημα, απορρίπτοντας τη φημολογία περί “εκεχειρίας”.

Σίγουρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματος και όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» να δώσει μήνυμα αφενός σε όσους αποστασιοποιούνται με στόχο την ηγεσία του κόμματος και μια αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη αποφασίσει να αποχωρίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κατεύθυνση την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα.

Το παρασκήνιο των κινήσεων

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ασχολήθηκε και με τις εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς οι πρώτες αιχμές και οι απουσίες έδωσαν τον τόνο πριν καν αρχίσει η συζήτηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος εξηγούσε τη στάση του κόμματος στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αίφνης άνοιξε έναν χωριστό φάκελο με τίτλο «Νέα Πρόσωπα» και αφορούσε τις αντικαταστάσεις στελεχών από θεσμικές θέσεις με πρώτο στη λίστα, τον Κώστα Ζαχαριάδη. Πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου είχαν συμφωνήσει σε ανύποπτο χρόνο να χωρίσουν… φιλικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για νέο εκπρόσωπο τον Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος μέχρι χθες ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Το κενό στον μηχανισμό έπρεπε να καλυφθεί φυσικά δίνοντας έτσι την αφορμή στην ηγεσία να αλλάξει και τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (άρα και τον Νίκο Παππά). Νέοι εκπρόσωποι του κόμματος στο Κοινοβούλιο ορίστηκαν ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Κώστας Μπάρκας.

Το σκεπτικό Φάμελλου

«Δεν αποφασίσαμε ούτε τη διάλυση ούτε την αναστολή λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμαστε για την ευρεία σύγκλιση και την εκλογική ήττα Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ΕΛΑΣ. Αυτή είναι η προοπτική συνέχειας για την παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στη συνεδρίαση ο Σωκράτης Φάμελλος.

Το πολιτικό σκεπτικό της αντικατάστασης Παππά βρισκόταν σε μια παράγραφο της εισήγησης Φάμελλου: «Οι τροπολογίες (σ.σ. στην εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή) για να αφαιρεθεί ο όρος “στήριξη”, για προετοιμασία ψηφοδελτίων, για πλάνο Β, κ.λπ. απορρίφθηκαν καθαρά και δημοκρατικά. Οπότε προχωράμε τώρα στην υλοποίηση της απόφασης. Οι δημόσιες αμφισβητήσεις της συλλογικής απόφασης, λίγες μέρες μετά την απόφαση της Κ.Ε., προσβάλλουν τα μέλη και προσθέτουν μόνο εσωστρέφεια και φθορά, και δεν απαντούν στο ερώτημα της κοινωνίας για το πώς θα φύγει το καθεστώς της Δεξιάς».

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν άφησε αναπάντητα ούτε τα πυρά του Παύλου Πολάκη, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει. «Δεν θα επιτρέψω να θέτει σήμερα ένα πρώην μέλος της Κ.Ο., που έχει προσβάλει τη λειτουργία μας με δημόσιες τοποθετήσεις του και γι’ αυτό διεγράφη από την Κ.Ο., εκβιαστικά διλήμματα και να προκαλεί επιπλέον κρίση, καλώντας τους βουλευτές και τα στελέχη να διαλέξουν με ποιον θα πάνε, όταν έχουμε συλλογικά αποφασίσει τη στάση μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αντίστοιχα λάθη του παρελθόντος».

Η αποπομπή του Νίκου Παππά από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκάλεσε άμεση αντίδραση από τον ίδιο, ο οποίος περιορίστηκε αρχικά στο σχόλιο ότι «ουδείς αναντικατάστατος» — μια φράση που, σύμφωνα με κομματικές πηγές, υπερέβαινε τα στενά όρια της προσωπικής του περίπτωσης. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του διαμήνυαν ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τη σοβαρότητα και τη συνοχή του κόμματος, με στόχο την αντιστροφή της παρατεταμένης δημοσκοπικής πτώσης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις δημόσιες παρεμβάσεις του, καθώς σήμερα έχει προγραμματίσει δύο ραδιοφωνικές και μία τηλεοπτική συνέντευξη.

Ζαχαριάδης:Η ίδρυση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα έφερε νέα δεδομένα

«Ως Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τοποθετηθήκαμε σχεδόν σε όλα στον βαθμό που μας αντιστοιχούσε, δεν αφήσαμε τίποτα αναπάντητο και ασχολίαστο και δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω. Μπαίνοντας στον όγδοο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Υπάρχουν νέα δεδομένα για το κόμμα μας, όπως και για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η ίδρυση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα έφερε νέα δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Αναδιατάσσει και το χώρο μας, αλλά μπορεί να παίξει και καθοριστικό ρόλο στη μετατόπιση των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα» αναφέρει ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η κυκλοφορία στο στενό του Ορμούζ επιβραδύνεται καθώς οι πλοιοκτήτες επιλέγουν την ασφάλεια

Η ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ φάνηκε να μειώνεται νωρίς την Παρασκευή, μόλις μία ημέρα μετά την απότομη αύξηση των ροών πετρελαίου μέσω της στρατηγικής θαλάσσιας οδού, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν δεσμεύτηκαν να άρουν έναν διπλό αποκλεισμό. Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής δεν εντοπίστηκαν δεξαμενόπλοια να εξέρχονται από τον Περσικό Κόλπο, αν

“Όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί”, δηλώνει ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Μπεν-Γκβιρ

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας, παρά την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο προβλέπει την παύση των εχθροπραξιών και στον Λίβανο.

15%-20% οι πιθανότητες επιτυχίας: Το μεγάλο στοίχημα των γεωτρήσεων στην Ελλάδα

Σε 15% – 20% εκτιμάται το ποσοστό επιτυχίας που, υπό τις σημερινές συνθήκες, μπορεί να «ξεκλειδώσει» μια ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η έλλειψη πρόσφατων γεωτρητικών δεδομένων χαμηλώνει, σε σχέση με ώριμες αγορές όπως η Νορβηγία ή η Βρετανία, τον πήχη του αποδεκτού ρίσκου. «Με 15% έως 20% πιθανότητες επιτυχίας πάει κανείς σε ερευνητική

Βρετανία: Πώς ο Άντι Μπέρναμ θα μπορούσε να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Κιρ Στάρμερ

Ο Άντι Μπέρναμ, δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ, εξελέγη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στις αναπληρωματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, ένα βασικό βήμα προς την εκπλήρωση της φιλοδοξίας του να αντικαταστήσει στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία τον Κιρ Στάρμερ. Περίπου το ένα τέταρτο των βουλευτών των Εργατικών έχουν ζητήσει από τον Στάρμερ να παραιτηθεί

Ουκρανία: Ένας νεκρός σε πλήγματα με ρωσικά drones σε μη στρατιωτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν χθες βράδυ δύο μη στρατιωτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πέντε, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές. "Ύστερα από επίθεση με ρωσικά drones σε μη στρατιωτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώθηκε ένα μέλος του πληρώματος ενός πλοίου με σημαία Παναμά και δύο

Κτηνοτροφία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς βώλους στα αιγοπρόβατα

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προμήθειας ηλεκτρονικών ενδοστομαχικών βώλων στα αιγοπρόβατα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή της πλήρους ιχνηλασιμότητας και της αξιόπιστης καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη για τους κτηνοτρόφους, τις εγκεκριμένες εταιρείες διάθεσης ψηφιακών μέσων σήμανσης καθώς και τα καταστήματα λιανικής διάθεσης

Reuters: Το Ιράν επεκτείνει το δίκτυο πληρεξουσίων του με νέους μυστικούς πυρήνες στο Ιράκ για επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, έχουν δημιουργήσει νέους μυστικούς πυρήνες στο Ιράκ με σκοπό τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον χωρών του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις, παρακάμπτοντας τα καθιερωμένα δίκτυα πολιτοφυλακών για να αποφύγει τον εντοπισμό, όπως ανέφεραν οκτώ ιρακινές πηγές στο Reuters. Τρεις ή τέσσερις ομάδες, η

Κούβα: Ιστορική οικονομική στροφή με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Το κοινοβούλιο της Κούβας υιοθέτησε ομόφωνα χθες Πέμπτη ιδιαίτερα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προς την οικονομία της αγοράς, ιστορική στροφή για τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση και εντεινόμενη πίεση από τις ΗΠΑ. Τα 400 και πλέον μέλη του κοινοβουλίου της νήσου κλήθηκαν να εκφραστούν για 176 προτάσεις, που αφορούν διάφορους τομείς

Related Articles

Popular Categories