31.2 C
Athens
June 16, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογικό ράλι στις ευρωαγορές, παρά την στασιμότητα

Τεχνολογικό ράλι στις ευρωαγορές, παρά την στασιμότητα

Με μεικτά πρόσημα, σταθεροποιητικές τάσεις και ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης (23/5) στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές «ζύγισαν» τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα πρακτικά της Federal Reserve και από τα νέα οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,07% και έκλεισε στις 521,56 μονάδες. Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,08% με ώθηση από την Nvidia, η οποία ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μετά το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street.

Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,03% στις 18.686,63 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,13% στις 8.102,33 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κέρδισε οριακά 0,02% στις 34.467,67 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, στην Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 8.339,23 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,16% στις 11.311,10 μονάδες.

Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υποχώρησαν κατά 2,78% καθώς η βρετανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου National Grid κατέγραψε «βουτιά» 11% μετά την ανακοίνωση της αύξησης ιδίων κεφαλαίων κατά 8,9 δισ. δολάρια στα αποτελέσματά της.

Παράλληλα, οι επενδυτές σταθμίζουν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ την Τετάρτη, προκηρύσσοντας εκλογές στις 4 Ιουλίου και δίνοντας τέλος στις εικασίες σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να χάσει από το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

Στα μάκρο της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έναν χρόνο αυξήθηκε τον Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης, υποστηριζόμενη από την έντονη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ και ο μεταποιητικός τομέας παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global, ανέβηκε στο 52,3 αυτόν τον μήνα από το 51,7 του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για πιο μέτρια άνοδο στο 52. Ο Μάιος σηματοδότησε τον τρίτο μήνα του πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #ΠΡΑΚΤΙΚΑ_FED #Nvidia #Ρίσι_Σουνάκ #Βρετανία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ_ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Related posts

Goldman Sachs: Προβλέπει υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

banks

Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

banks

Η εικόνα στις αγορές στο δρόμο για τις αμερικανικές εκλογές

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό

banks

Μικρές μεταβολές και νευρικότητα στη Wall Street

banks

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks