25 C
Athens
September 8, 2024
Image default
MARKETS

Το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ «έδωσε» στον Dow νέο ρεκόρ

Το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ «έδωσε» στον Dow νέο ρεκόρ

Θετικά ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (15/7) στην Wall Street, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,53% έκλεισε στις 40,211.72 μονάδες, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Ο S&P 500 ανέβηκε στις 5,633.96 μονάδες με άνοδο 0,33%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,42%, και έφτασε τις 18,475.86 μονάδες.

Τα κέρδη ήρθαν, καθώς οι δημοσιονομικές προτάσεις του Τραμπ και οι θέσεις του για τη φορολογική πολιτική και την εποπτεία της αγοράς τον καθιστούν την πιο «φιλική» επιλογή για μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με την προοπτική μιας καθαρής επικράτησής του, έφερε χαμόγελα σε πολλούς κλάδους, όπως ο ενεργειακός, ο αμυντικός και ο τραπεζικός.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν σκοτώθηκε», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της CFRA Research, στην εκπομπή “Worldwide Exchange” του CNBC. «Ως αποτέλεσμα, νομίζω ότι η αγορά θα συνεχίσει να ακολουθεί τους δυναμικούς της δρόμους».

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικές μετοχές ήταν ανάμεσα στις κερδισμένες της αγοράς, όχι μόνο λόγω των θέσεων του Τραμπ, αλλά και χάρη στην ισχυρή ώθηση από την ανακοίνωση της Goldman Sachs για διπλασιασμό των κερδών της στο δεύτερο τρίμηνο, φτάνοντας τα 2,8 δισ. δολάρια από 1,2 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακόμη, η Humana και η UnitedHealth Group αυξήθηκαν κατά περίπου 0,5% στη συνεδρίαση. Παράλληλα, και ο Russell 2000 κέρδισε περισσότερο από 2%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2022 και σε τροχιά για τέταρτη συνεχόμενη θετική ημέρα.

Στις κερδισμένες της ημέρας πέραν των τραπεζών, των αμυντικών εταιρειών και των ενεργειακών ήταν εύλογα και η μετοχή της Trump Media με «άλμα» που ξεπέρασε το 30%.

Στην διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέβαλαν και οι νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed, σε συζήτηση στο Economic Club της Ουάσιγκτον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στον πληθωρισμό. Αν και απέφυγε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, τόνισε ότι το συμβούλιο δεν χρειάζεται να περιμένει να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% πριν ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων.

Στην αγορά ομολόγων οι τάσεις ήταν μεικτές, με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 4,228% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,451%.

Πτώση για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα, που αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα, αντιστάθμισαν τη στήριξη που έφεραν τα οικονομικά νέα από την πλευρά των ΗΠΑ, ο περιορισμός της προσφοράς από πλευράς OPEC+ και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate έκλεισε την ημέρα 30 σεντς ή 0,4% χαμηλότερα, στα 81,49 δολάρια το βαρέλι. 

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 18 σεντς ή 0,2% και έκλεισε στα 84,85 δολάρια το βαρέλι. 

 

#ΗΠΑ #μετοχές #δείκτες #ΑΠΟΠΕΙΡΑ_ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ_ΤΡΑΜΠ

Related posts

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street- Σε χαμηλό 4μήνου το πετρέλαιο

banks

Στάση αναμονής στη Wall Street εν όψει της ομιλίας Πάουελ

banks

Sell off στη Wall Street-«Στα ύψη» οι αποδόσεις των ομολόγων

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με «φόρα» από το Χονγκ Κονγκ

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Τα… φώτα σε Κίνα και Ταϊβάν

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

banks