22.3 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Το πετρέλαιο ενισχύεται λόγω της μείωσης των αποθεμάτων αργού

Το πετρέλαιο ενισχύεται λόγω της μείωσης των αποθεμάτων αργού

Σε «ανηφορική» τροχιά κινούνται σήμερα (14/8) οι τιμές του πετρελαίου λόγω των εκτιμήσεων για συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν μια πιθανή διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 30 σεντς στα 80,99 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 38 σεντς στα 78,73 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ αναμενόταν ότι θα είχαν «πέσει» την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίθετα τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API).

Τα στοιχεία του API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν κατά 5,21 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Αυγούστου, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,69 εκατ. βαρέλια και τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 612.000 βαρέλια.

Η πτώση των αποθεμάτων θα μπορούσε να υποδηλώνει υψηλότερη ζήτηση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

Η αγορά περίμενε επίσης σημάδια για τις επόμενες κινήσεις από το Ιράν, το οποίο έχει ορκιστεί να δώσει αυστηρή απάντηση στη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στα τέλη του περασμένου μήνα, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του. Από την πλευρά του, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει την άμυνα του Ισραήλ.

Μια διευρυνόμενη σύγκρουση στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες αργού από το Ιράν και τις γειτονικές χώρες που παράγουν πετρέλαιο, προειδοποιούν οι αναλυτές, ασκώντας πιέσεις στα αποθέματα και διατηρώντας ταυτόχρονα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024, αλλά περιόρισε τις εκτιμήσεις του για το 2025, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της αποδυναμωμένης κινεζικής οικονομίας όσον αφορά την κατανάλωση.

#Εμπορεύματα #αποθέματα_πετρελαίου #Μέση_Ανατολή #βενζίνη

Related posts

Ο OPEC+ εξετάζει περισσότερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

banks

«Εκτοξεύεται» σχεδόν 4% ελέω Ερυθράς Θάλασσας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το αέριο

banks

Οι ελπίδες για ενίσχυση της ζήτησης ανεβάζουν το πετρέλαιο

banks

Ήπιες μεταβολές για το πετρέλαιο- Σε υψηλό εβδομάδας ο χρυσός

banks

Ράλι στο φυσικό αέριο- Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο, ενόψει OPEC+

banks

Υποχωρεί λόγω… αισιόδοξης προσφοράς το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks