18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί λόγω… αισιόδοξης προσφοράς το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Υποχωρεί λόγω… αισιόδοξης προσφοράς το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπια πτώση καταγράφουν την Τετάρτη (15/11) οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ενδείξεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής, αντισταθμίζοντας τα θετικά σήματα ζήτησης αργού από την Κίνα που αποτελεί τον κορυφαίο καταναλωτή.

Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας ενισχύθηκε τον Οκτώβριο καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε με τον ΟΠΕΚ+ όσον αφορά την αύξηση των προβλέψεων για την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου για φέτος, παρά τις προβλέψεις για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε πολλές μεγάλες χώρες.

Η καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται και στην προσφορά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανότατα στην κορύφωση της παραγωγής αργού», ενώ η καθυστερημένη δημοσιοποίηση των δεδομένων πετρελαίου από τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο κάνει την επενδυτική κατάσταση πιο αδιαφανή, είπε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) θα δημοσιεύσει την πρώτη της έκθεση απογραφής πετρελαίου σε δύο εβδομάδες την Τετάρτη, μετά από καθυστέρηση την περασμένη εβδομάδα λόγω αναβάθμισης του συστήματος.

Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Δανία θα επιφορτιστεί με την επιθεώρηση και ενδεχομένως να μπλοκάρει τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που πλέουν στα ύδατά της στο πλαίσιο νέων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Δύση διερευνά περισσότερους τρόπους επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο αργό της Μόσχας. Μένει πλέον να φανεί ο τρόπος επιβολής της Δανίας.

Την ίδια ώρα, μια πιο ήπια μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve την ερχόμενη άνοιξη οδήγησε το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ σε χαμηλό δυόμισι μηνών έναντι ενός «καλαθιού» άλλων νομισμάτων. Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου, καθιστώντας το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Ο βρετανικός πληθωρισμός υποχώρησε επίσης τον Οκτώβριο, και περισσότερο από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι ο κύκλος σύσφιξης της Τράπεζας της Αγγλίας έχει τελειώσει, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης να έχουν φτάσει, όπως φαίνεται, στο αποκορύφωμα για τα επιτόκια.

Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία την Τετάρτη για έναν νόμο για την επιβολή ορίων εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης από το 2030, πιέζοντας τους διεθνείς προμηθευτές να περιορίσουν τις εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,52% στα 77,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,40% στα 82,14 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,729% στα 47,955 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,47% στα 1.975,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,52% στα 23,48 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,67% στα 3,7077 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0857 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,28% στο 1,2462 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8711 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Σε τροχιά ισχυρών κερδών το πετρέλαιο

banks

Κίνα και επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Συνεχίζεται ο «ανήφορος» για τις τιμές πετρελαίου

banks

Bloomberg: Πάνω από τα $100 ο τόνος το σιδηρομετάλλευμα

banks

Σε νέο υψηλό- ρεκόρ ο χρυσός και… έπεται συνέχεια

banks

Υποχωρεί,αλλά παραμένει πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

banks