18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Ο OPEC+ εξετάζει περισσότερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Ο OPEC+ εξετάζει περισσότερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Ο OPEC+ πρόκειται να εξετάσει εάν θα προβεί σε επιπλέον περικοπές στην προσφορά πετρελαίου όταν ο όμιλος συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του OPEC+ μετά την πτώση των τιμών κατά σχεδόν 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει στα 79 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο Brent από το υψηλό του 2023 τον Σεπτέμβριο κοντά στα 98 δολάρια. Η ανησυχία για τη ζήτηση και ένα πιθανό πλεόνασμα το επόμενο έτος έχουν ασκήσει πιέσεις στις τιμές, παρά τη στήριξη από τις περικοπές του OPEC+ και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του OPEC+ έχουν ήδη υποσχεθεί συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022. Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον OPEC+ και πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Μια πηγή του οργανισμού δήλωσε ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί μπορεί να μην επαρκούν και η ομάδα πιθανότατα θα αναλύσει εάν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν περισσότερα όταν συνεδριάσει. Δύο άλλες πηγές του OPEC+ δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν βαθύτερες περικοπές.

«Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι η αστάθεια της αγοράς είναι μεγαλύτερη εν όψει της επόμενης συνεδρίασης, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη συνολικά παραμένουν σταθερά», δήλωσε μια από τις πηγές του OPEC+. «Οι υπουργοί είναι πιθανό να εκφράσουν κάποιες σκέψεις για το τι πρέπει να κάνουν περισσότερο, για να εξασφαλίσουν μια σταθερή τάση», πρόσθεσαν.

Οι υπουργοί που υπάγονται στον OPEC+, ο οποίος ομαδοποιεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, πρόκειται να συναντηθούν στις 26 Νοεμβρίου. Ο όμιλος των χωρών έχει ήδη εγκρίνει ένα σχέδιο να περιορίσει τις προμήθειες κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, που ξεκίνησε να ισχύει από την τελευταία του σύνοδο τον Ιούνιο.

#ΟΠΕΚ_ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #προσφορά_ζήτηση #Reuters #brent #Σαουδική_Αραβία #Ρωσία

Related posts

«Βουτιά» για τρίτη μέρα το πετρέλαιο-Καταλύτες Μέση Ανατολή και αποθέματα

banks

Ανεβαίνει άνω του 1,5% το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

banks

Υποχωρούν σημαντικά λόγω μειωμένης ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

Morgan Stanley: «Βλέπει» το μπρεντ στα $94/βαρέλι λόγω γεωπολιτικών κινδύνων

banks

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο-Κέρδη ο χρυσός

banks

Κατάρ- Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια LNG για 27 χρόνια

banks