23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρούν οι ανησυχίες για την προσφορά, πέφτει το πετρέλαιο

Υποχωρούν οι ανησυχίες για την προσφορά, πέφτει το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρά την Τρίτη (9/7) μετά τον τυφώνα που έπληξε έναν σημαντικό κόμβο παραγωγής πετρελαίου στο Τέξας, καθώς προκάλεσε μικρότερη ζημιά από ό,τι περίμεναν οι αγορές, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη διακοπή του εφοδιασμού.

Αν και η δραστηριότητα διύλισης πετρελαίου επιβραδύνθηκε και ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής εκκενώθηκαν, μεγάλα διυλιστήρια κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ είχαν ελάχιστες επιπτώσεις από τον τυφώνα Μπέριλ, ο οποίος εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού έπληξε τις ακτές του Τέξας.

«Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι περισσότερες ενεργειακές υποδομές έχουν περάσει αλώβητες», έγραψαν οι αναλυτές της ING Warren Patterson και Ewa Manthey, προσθέτοντας ότι οι τιμές στις αγορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων αντανακλούν μικρή ανησυχία για τη διακοπή του εφοδιασμού από τον τυφώνα.

Αυτό μείωσε τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού στο Τέξας, όπου παράγεται το 40% του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Σημαντικά λιμάνια πετρελαιοφόρων γύρω από το Κόρπους Κρίστι, το Γκάλβεστον και το Χιούστον είχαν κλείσει πριν από την καταιγίδα. Το Corpus Christi Ship Channel άνοιξε ξανά τη Δευτέρα και το λιμάνι του Χιούστον προβλέπεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του το απόγευμα της Τρίτης.

Αρκετά βασικά διυλιστήρια, όπως της Marathon Petroleum, ετοιμάζονταν επίσης να επανεκκινήσουν τις μονάδες διύλισης.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1% τη Δευτέρα, εν μέσω ελπίδων ότι μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού αργού.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στην Αίγυπτο για συνομιλίες τη Δευτέρα, αλλά η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, είπε ο Λευκός Οίκος, και η Χαμάς είπε ότι μια νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα απειλούσε την πιθανή συμφωνία.

Οι αγορές περιμένουν επίσης την κυκλοφορία των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να εμφανίζεται ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι μια σειρά από ήπια δεδομένα για την αγορά εργασίας αύξησαν σημαντικά την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο σε περίπου 80%.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,68% στα 81,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί 0,61% στα 85,25 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,428% στα 31,825 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,11% στα 2.366,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,21% στα 31,282 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,17% στα 4,6103 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0815 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται οριακά 0,01% στο 1,2804 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8448 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πετρέλαιο: Ελαφριά άνοδος λόγω της ζήτησης παρά την πανδημία

banks

Υποχωρούν σημαντικά λόγω μειωμένης ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο εν μέσω μάκρο και Μέσης Ανατολής

banks

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο εμβόλιο

banks

Προς εβδομαδιαία κέρδη ελέω Ισραήλ το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks