21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Προς εβδομαδιαία κέρδη ελέω Ισραήλ το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Προς εβδομαδιαία κέρδη ελέω Ισραήλ το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (9/2), αλλά παραμένουν σε τροχιά για εβδομαδιαία κέρδη, με τις εντάσεις να επιμένουν στη Μέση Ανατολή μετά την απόρριψη του Ισραήλ της πρότασης της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Οι τιμές ανέβηκαν κατά περίπου 3% στην προηγούμενη συνεδρίαση καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Ράφα στα νότια σύνορα την Πέμπτη, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι εντάσεις διατήρησαν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, με το μπρεντ και το WTI να έχουν και τα δύο κέρδος σχεδόν 6% σε εβδομαδιαία βάση.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο την Πέμπτη για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τους μεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ.

Ενώ η σύγκρουση έχει υποστηρίξει τις τιμές, δεν υπήρξε καμία επίδραση στην παραγωγή πετρελαίου.

Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ από τη Νορβηγία και τη Γουιάνα αυξάνεται, ενώ η Ρωσία εξάγει περισσότερο αργό τον Φεβρουάριο από ό,τι είχε προγραμματίσει βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, μετά από έναν συνδυασμό επιθέσεων με drone και τεχνικών διακοπών στα διυλιστήρια της.

Την Παρασκευή, πυρκαγιά ξέσπασε στο διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky στη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας, η οποία κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα, ανέφεραν οι περιφερειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις σε άλλες τρεις οντότητες που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε ένα δεξαμενόπλοιο εγγεγραμμένο στη Λιβερία για παραβίαση του πλαφόν που είχε τεθεί στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από μια συμμαχία δυτικών εθνών.

Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, επηρεάζουν επίσης τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής της IG Τόνι Σάικαμορ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,04% στα 76,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,21% στα 81,46 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,470% στα 27,125 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν ήπιες διακυμάνσεις, με το ισχυρότερο δολάριο και τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων να περιορίζουν τα κέρδη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,18% στα 2.044,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 22,677% στα 22,332 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,38% στα 3,6887 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0768 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,07% στο 1,2607 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,854 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρεί οριακά το πετρέλαιο, πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

Ολοταχώς για δεύτερη εβδομάδα κερδών το… ανεβασμένο πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το αέριο

banks

Μετατέθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του OPEC+

banks

Σταθεροποιείται παρά το… άγχος το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Ιστορικό υψηλό για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

banks

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

banks