21.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
POLITICS

Φιντάν: Θέλουμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα – Αναφορές σε Θράκη, Δωδεκάνησα, Κυπριακό

Στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, ωστόσο διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα στη βάση μιας θετικής ατζέντας και μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου μας ήταν μια συγκεκριμένη έκφραση αυτής της προσέγγισης. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», είπε κατά την αναφορά του στα ελληνοτουρκικά ο Χακάν Φιντάν.

«Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως αντίπαλο και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφάλειας οδηγεί τη χώρα μας να αναπτύξει περισσότερες δυνατότητες και εναλλακτικές στρατηγικές»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις: «Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί. Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες: «Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους δρώντες στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους ακλόνητους δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια».

Όσον αφορά τη Λιβύη ο Χακάν Φιντάν δήλωσε σύμφωνα με το CNN Turk πως «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον διάλογό μας με όλα τα μέρη στα ανατολικά, δυτικά και νότια της Λιβύης. Σύντομα θα επαναλειτουργήσει το Γενικό Προξενείο μας στη Βεγγάζη».

Για τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία, λέγοντας πως στην Τουρκία είναι «πλήρως προσηλωμένοι στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας», αλλά υπογράμισε πως «ο αγώνας μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του PKK/YPG, θα συνεχιστεί».

Αποδίδουμε σημασία στην πρόληψη της μεταναστευτικής ροής από τη Συρία προς τη χώρα μας και στη διασφάλιση της εθελοντικής επιστροφής των Σύρων στη χώρα μας. Υποστηρίζουμε τις πολιτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη διασφάλιση της εσωτερικής ειρήνης στη Συρία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη αυτών των στόχων τόσο από το πεδίο όσο και από το τραπέζι», δήλωσε ακόμα και προσέθεσε.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan:

▪️»Ben yıllardır sınır ötesi harekatların içerisinde bulundum.»
▪️»Hiçbir şekilde sivil kaybı olmadı.»
▪️»PKK terör örgütü varlığını devam ettirdiği sürece oradaki faaliyetlerimiz devam edecek.»
▪️»Örgüt mensupları hedef alınırken çok titiz bir… pic.twitter.com/9SNwokbva9

— Zeki Bahçe (@zekibahce) December 21, 2023

«Θα συνεχίσουμε να τονίζουμε σε όλους τους συνομιλητές μας, ιδίως στις ΗΠΑ, ότι η υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους είναι στρατηγικό λάθος», είπε ακόμα.

«Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως αντίπαλο»

Τέλος, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη διαδικασία για ένταξη της στην Ένωση ωστόσο σημείωσε πως και η ΕΕ «θα  πρέπει επίσης να επιδείξει την απαραίτητη βούληση».

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε την ΕΕ για «έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που προκαλείται από τους στενούς υπολογισμούς ιδιοτέλειας ορισμένων μελών της», χωρίς όμως να κατονομάζει κάποια χώρα μέλος ή να κάνει κάποια αναφορά στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα.

Μάλιστα έκανε λόγο για μία ιδιοτελή στάση της ΕΕ προς κάποιες υποψήφιες προς ένταξη χώρες και σημείωσε ότι δεν κάνει τα ίδια ενθαρρυντικά βήματα προς την Τουρκία και ότι τη βλέπει ως «αντίπαλο».

«Είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που προκαλείται από τους στενούς υπολογισμούς ιδιοτέλειας ορισμένων μελών της. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τα ίδια ενθαρρυντικά βήματα για την Τουρκία όπως κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι αν η EE λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας μας, αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τα δύο μέρη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως αντίπαλο και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφάλειας οδηγεί τη χώρα μας να αναπτύξει περισσότερες δυνατότητες και εναλλακτικές στρατηγικές. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς, έχει γίνει ανάγκη για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας», είπε ακόμα.

Related posts

Μητσοτάκης: «Θα ξαναχτίσουμε μαζί ότι χάσαμε, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος»

banks1

Εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

banks

Μπαίνουν υδατοδεξαμενές πυροπροστασίας στο Όρος Αιγάλεω

banks

Μπάρκας: Ο Πολάκης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

banks1

Νέα Αριστερά: Ενορχηστρωτής των υποκλοπών ο Μητσοτάκης – Και άλλο λιθαράκι στη συγκάλυψη

banks1

Μέγαρο Μαξίμου: Πολιτική επανεκκίνηση με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

banks