2025: Οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής χρονιάς

Το 2025 ανέδειξε συγκεκριμένες μετοχές ως τις πλέον αποδοτικές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ΙΛΥΔΑ, οι Αττικές Εκδόσεις, η Foodlink και η Mevaco κατέγραψαν τριψήφιες αποδόσεις, με την πορεία τους να συνοδεύεται από βελτίωση οικονομικών μεγεθών, ισχυρότερη λειτουργική εικόνα και αυξημένη ορατότητα για τα επόμενα έτη. Πρόκειται για τέσσερις περιπτώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της αγοράς σε διαφορετικούς κλάδους.

Η ΙΛΥΔΑ Πληροφορική (ΙΛΥΔΑ) είναι αδιαμφισβήτητα η μετοχή με την υψηλότερη απόδοση του 2025, καταγράφοντας άνοδο +298%, με την τιμή να φτάνει τα 5,78 ευρώ. Η εικόνα αυτή στηρίζεται πάνω σε μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4,51 εκατ. ευρώ (+59,9%), τα καθαρά κέρδη σε 1,59 εκατ. ευρώ (+38,7%) και το EBITDA σε 2,12 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα υπερδιπλασιάστηκαν στα 5,29 εκατ. ευρώ, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Η διοίκηση ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα επίδοση δεν αποτελεί “ταβάνι”, αλλά αποτέλεσμα ωρίμανσης ενός μοντέλου που βασίζεται σε πολυετή έργα, υψηλό ανεκτέλεστο και οργανωτική επάρκεια. Η ρευστότητα προσφέρει στρατηγική ευελιξία, χωρίς πίεση για βεβιασμένες εξαγορές, ενώ η διεθνής επέκταση εξετάζεται επιλεκτικά σε αγορές με συγκεκριμένο τεχνολογικό προσανατολισμό αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στη διαγραμματική ανάλυση, η μετοχή στο διεβδομαδιαίο chart τιμών φαίνεται να έχει καταστρατηγήσει ανοδικά τα επίπεδα αντιστάσεων των 2 και 3,70 ευρώ και τώρα δοκιμάζει να πυρπολήσει και τη ζώνη των υψηλών στα 5,78 με 5,84 ευρώ, ώστε να κινηθεί προς το όριο των 6 ευρώ. Πάνω από εκεί θα ανοίξει για τα 6,75 ευρώ.

Οι Αττικές Εκδόσεις (ΑΤΕΚ) κατέγραψαν από τις υψηλότερες αποδόσεις της χρονιάς. Η μετοχή είδε μέσα στο 2025 κέρδη έως +319%, ενώ πάει να κλείσει το έτος, μιας που το άρθρο γραφόταν στις 30 Δεκεμβρίου, με ένα +196%, κατακτώντας τη δεύτερη θέση σε ποσοστιαία άνοδο στο Euronext Athens. Η αγορά ουσιαστικά ξανακοίταξε έναν όμιλο που για χρόνια βρισκόταν εκτός ραντάρ. Έναν όμιλο όμως που άντεξε, προσαρμόστηκε και ξαναβρήκε βηματισμό. Στο πρώτο εξάμηνο 2025 οι Αττικές Εκδόσεις εμφάνισαν κύκλο εργασιών 10,72 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 1,07 εκατ., ενώ η μητρική εταιρεία κατέγραψε άλμα καθαρής κερδοφορίας +75%, στα 0,87 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο παραμένει πάνω από 50%, το χρηματοοικονομικό κόστος υποχωρεί και ο δανεισμός αναδιαρθρώνεται σε μακρύτερο ορίζοντα. Η ουσία, όμως, εδώ είναι η επιστροφή της μετοχικής αξιοπιστίας σε έναν παραδοσιακό media όμιλο που επενδύει σε ψηφιακά μέσα, ραδιόφωνο και νέες μορφές διαφημιστικής εκμετάλλευσης. Σε έναν κλάδο που άλλαξε βίαια την τελευταία δεκαετία, οι Αττικές Εκδόσεις δείχνουν ότι έχουν βρει ρυθμό και η αγορά έχει αρχίσει και προεξοφλεί σταδιακά ότι το σενάριο αντοχής έχει ξανά μέλλον. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει στο διεβδομαδιαίο chart ότι θέλει να πατήσει πάνω στη βάση των αγοραστών στα 1,36 με 1,28 ευρώ, ώστε να ξαναπάρει τον ανηφορικό δρόμο προς την περιοχή των 2,00 ευρώ. Η Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ) ξεχώρισε μέσα στο 2025, καθώς η μετοχή της έφτασε να γράφει έως +225%, ενώ λίγο πριν από το τέλος του έτους διατηρεί ένα +176%, καταλαμβάνοντας την τρίτη υψηλότερη απόδοση στο ταμπλό. Την είχαμε μάλιστα εντοπίσει πολύ νωρίς, από τον Νοέμβριο του 2024, όταν η μετοχή κινούνταν περίπου στα 0,35 ευρώ, ενώ τώρα λαμβάνει τιμές στα 1,24 με 1,30 ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο 2025 η Foodlink σημείωσε κύκλο εργασιών 47,68 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,18 εκατ. ευρώ (+11,7%). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 605.000 ευρώ, αυξημένα κατά 243%, δείγμα ότι η οργανική ανάπτυξη συνοδεύεται πλέον από λειτουργική ευρωστία. Επίσης, το μικτό περιθώριο ενισχύθηκε στο 8,02%, ενώ ο καθαρός δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν ότι η εταιρεία διαχειρίζεται με προσοχή κεφάλαιο κίνησης και ρευστότητα. Η Foodlink έχει ολοκληρώσει την οργανωτική ενοποίηση των θυγατρικών της και επενδύει σε νέες υποδομές. Η ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική λειτουργία και την επέκταση σε διασυνοριακές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στη Ν.Α. Ευρώπη, αποτελεί πλέον μέρος της επιχειρησιακής πραγματικότητας της εταιρείας. Εδώ, στο διεβδομαδιαίο chart τιμών, η μετοχή αποτυπώνεται να χτίζει μια νέα βάση αγοραστών πέριξ των 1,20 ευρώ, ώστε στον επόμενο τόνο να επιτεθεί στην αντίσταση των 1,44 με 1,46 ευρώ και να αποδράσει προς το επίπεδο των 1,70 με 1,76 ευρώ.

Η Mevaco (ΜΕΒΑ) συγκαταλέγεται φέτος στις μετοχές που ξεχώρισαν πραγματικά στο ταμπλό. Μέσα στο 2025 έφτασε να καταγράφει άνοδο έως +138%, ενώ λίγο πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς διατηρεί κέρδη +123%, επίδοση που τη φέρνει στις υψηλότερες αποδόσεις του έτους. Η χρηματιστηριακή εικόνα συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά μεγέθη. Στο πρώτο εξάμηνο 2025 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 49,22 εκατ. ευρώ (+207%), τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 10,21 εκατ. ευρώ (+425%) και τα καθαρά κέρδη στα 7,43 εκατ. ευρώ (+622%). Το περιθώριο EBITDA έφτασε το 20,7% και το καθαρό περιθώριο το 15,1%, επίπεδα που δείχνουν ισχυρό έλεγχο κόστους και παραγωγής. Η Mevaco λειτουργεί με καθαρό ταμείο 9,67 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας τις επενδύσεις της αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια. Το ανεκτέλεστο έργων 41 εκατ. ευρώ προσφέρει ορατότητα τουλάχιστον διετίας, ενώ η δραστηριότητα απλώνεται πλέον σε ΑΠΕ, αμυντικές εφαρμογές και σύνθετα κατασκευαστικά έργα υψηλών απαιτήσεων. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει διαλύσει ανοδικά τα 4,20 και τα 6,35 ευρώ και τώρα δείχνει ότι ετοιμάζεται να διαλύσει ανοδικά και το φράγμα των 9,50 με 10 ευρώ, βάζοντας ως επόμενο στόχο τα 10,80 με 11,20 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 5, 2026

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μη εφαρμόσιμη για τη ναυτιλία η προτεινόμενη συμφωνία για διέλευση από το Ορμούζ, λένε πηγές του κλάδου

Η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, η οποία θα έδινε στην Τεχεράνη τον έλεγχο των πλοίων που εισέρχονται στον Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ, δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των περιοριστικών ασφαλιστικών ρητρών σχετικά με τυχόν πληρωμές (τελών), ανέφεραν τέσσερις πηγές του κλάδου στο Reuters. Πριν από

Η Μόσχα καταδικάζει ως απαράδεκτη την απόφαση της Γαλλίας να απελάσει Ρωσίδα δημοσιογράφο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτη την απόφαση της Γαλλίας να απελάσει τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Ξένια Φιόντοροβα. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα απόφαση με εντολή απέλασης για την Φιόντοροβα, που υπήρξε πρώην διευθύντρια του τηλεοπτικού δικτύου RT (Russia Today) France και αναδείχθηκε σε γνωστή δημοσιογραφική περσόνα στο ειδησεογραφικό κανάλι συνεχούς

ΔΕΘ: Χρηματοδότηση 204,6 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για ανάπλαση

Στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται το έργο «Ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη», στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, με συνολικό προϋπολογισμό 204,6 εκατ. ευρώ, με απόφαση του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση. Με την ένταξη του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης διασφαλίζεται

Αναζήτηση κατεύθυνσης στη Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Σε μεικτό έδαφος ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης (6/8) στη Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διαπραγματεύσεις για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, ενώ παράλληλα αξιολογούν και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.   Αφήνοντας πίσω του τα χθεσινά κέρδη, ο Dow Jones άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση στα «κόκκινα» με ήπιες απώλειες

Ζητείται λύση στον γρίφο των φοροαπαλλαγών: Ποια σχέδια επεξεργάζεται το ΥΠΕΘΟ

Με περισσότερες από 1.200 φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις και ειδικά φορολογικά καθεστώτα να επιβαρύνουν κάθε χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο των φορολογικών δαπανών, αναζητώντας δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση νέων πολιτικών. Το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους από το οικονομικό επιτελείο είναι σαφές, ότι δεν εξετάζεται ένα σχέδιο οριζόντιας κατάργησής τους

Guardian: Στρατιωτική βάση η πρώτη σύμβαση έργου που ενέκρινε το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ για τη Γάζα

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο συστάθηκε τον Ιανουάριο με σκοπό να επιβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας, προχώρησε τελικά στην ανάθεση της πρώτης σύμβασης κατασκευής στην κατεστραμμένη περιοχή. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για ένα έργο κατασκευής στρατιωτικού φυλακίου χωρητικότητας 150 ατόμων, το οποίο θα φιλοξενήσει μαροκινά στρατεύματα. Η σύμβαση, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί

Επίτροπος για τη Μετανάστευση: Ευάλωτη η ΕΕ αν οι συνοριακοί έλεγχοι εξαρτώνται από την καλή θέληση γειτονικής χώρας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ευάλωτη αν οι συνοριακοί έλεγχοι εξαρτώνται από την καλή θέληση κάποιας γειτονικής χώρας, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Μετανάστευση Μάγκνους Μπρύνερ μετά την κρίση στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Μία πολύ σημαντική υπενθύμιση από την Θέουτα είναι ότι, για

Ψηφιακό «Πύργο Ελέγχου» αποκτά η Περιφέρεια Αττικής για όλα της τα έργα

Ένα από τα πιο καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση της διαφάνειας και την επιτάχυνση της υλοποίησης των μητροπολιτικών έργων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο περνά πλέον από τον σχεδιασμό στην πράξη, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Έργων της Περιφέρειας Αττικής από τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά. Μέσα από το πρωτοποριακό αυτό

Related Articles

Popular Categories