20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Η απόφαση της BoE «έφερε» πτώση στις ευρωαγορές

Η απόφαση της BoE «έφερε» πτώση στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Πέμπτη (1/8), καθώς οι επενδυτές επεξεργάστηκαν μια σειρά αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 1,29% στις 511.48 μονάδες, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Οι τράπεζες έχασαν 2,59%, ενώ οι μετοχές του λιανικού εμπορίου πρόσθεσαν 2,15%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 2,24%% στις 18,085.50 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε 1,01% χαμηλότερα στις 8,283.36 μονάδες,  ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,14% στις 7,370.45 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,65%% στις 33,055.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,90% στις 10,854.30 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI διολίσθησε κατά 0,70% στις 6,661.69 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Rolls-Royce σημείωσαν άλμα άνω του 11% και έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, αφού η εταιρεία επανέφερε το μέρισμά της και αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη της λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία πληρωμών Worldline έπεσε στον πάτο του δείκτη αναφοράς, χάνοντας έως και 18,7% σε ένα σημείο, αφού μείωσε τις προοπτικές της για το 2024. Η Societe Generale υποχώρησε επίσης πάνω από 8% αφού υποβάθμισε τις προοπτικές της για τις γαλλικές δραστηριότητες λιανικής πώλησης, ακόμη και αν ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 5% από το υψηλό 16 ετών του 5,25%. Οι αγορές είχαν εκτιμήσει ότι η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης ήταν 61% πριν από την ανακοίνωση. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της μείωσης με πλειοψηφία πέντε έναντι τεσσάρων.

Η συνεδρίαση της BOE έρχεται στον απόηχο της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε σε μια ευρέως αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο -την οποία οι έμποροι θεωρούν σχεδόν βέβαιη- είναι “στο τραπέζι”, εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να την υποστηρίζουν. Ωστόσο, ο Πάουελ φάνηκε να αποκλείει ότι η μείωση θα είναι τόσο μεγάλη όσο οι 50 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να επεξεργάζονται την αιφνιδιαστική κίνηση της Τετάρτης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της σε περίπου 0,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει περισσότερη «σύσφιξη». Η απόφαση ώθησε το γεν σε υψηλό τεσσερισήμισι μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν πτώση.

Στις αμερικανικές συναλλαγές της Τετάρτης, ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άλμα 2,64%, καθώς η Advanced Micro Devices ανακοίνωσε ένα ισχυρό τρίμηνο, ενώ η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta σημείωσε ράλι σε διευρυμένες συναλλαγές με αποτελέσματα ισχυρότερα των αναμενόμενων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν επίσης μεγάλες κινήσεις την Τετάρτη, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη, καθώς η εταιρεία τσιπ ASML έκανε άλμα σε μια έκθεση του Reuters που υποδηλώνει ότι μπορεί να εξαιρεθεί από τους κινεζικούς εξαγωγικούς περιορισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Shell και η βρετανική τράπεζα Barclays είναι μεταξύ των εταιρειών που υποβάλλουν εκθέσεις την Πέμπτη.

#BoE #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #επιτόκια

Related posts

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Στο επίκεντρο τα επιτόκια

banks

Η Fed έβαλε «φρένο» στο ανοδικό σερί της Wall Street

banks

Συνεχίζονται οι απώλειες στην Wall Street-Mε το…αριστερό ο Σεπτέμβριος

banks

Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Επιτόκια και πληθωρισμός στο επίκεντρο

banks

Ανάκαμψη στη Wall Street χάρη στις μετοχές τεχνολογίας

banks