20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Μνήμες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 στις αγορές

Μνήμες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 στις αγορές

Ιστορικά επίπεδα άγγιξε η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς της Ιαπωνίας τη Δευτέρα (5/8). Την πτώση ακολουθούν οι ευρωαγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραδίδεται πλήρως στις ορέξεις των πωλητών.

Τα πρώτα μηνύματα είχαν έρθει από την περασμένη εβδομάδα, μετά τα οικονομικά στοιχεία που προμηνύουν ύφεση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν έξτρα προβληματισμό, που καταγράφηκε στο κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τη σκυτάλη παρέλαβε η Ασία, με ελεύθερη πτώση στους δείκτες.

Ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, οι συνολικές απώλειες για Nikkei 225 και Topix ξεπέρασαν το 12%.

Ειδικά για τον Nikkei — που έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες — η 5η Αυγούστου 2024 ήταν η χειρότερη μέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

Η απώλεια 4.451,28 μονάδων στον δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη από πλευράς μονάδων στην ιστορία του. Ο Nikkei διέγραψε επίσης όλα τα κέρδη του μέχρι στιγμής φέτος.

Την τάση αυτή ακολουθούν οι ευρωαγορές με άνοιγμα σε επίπεδα sell-off, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίζεται με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 1987

Να υπενθυμίσουμε ότι η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 1987 έμεινε στην ιστορία των χρηματιστηρίων ως Μαύρη Δευτέρα, επειδή εκείνη την ημέρα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης καταβαραθρώθηκε κατά 508 μονάδες ή 22,6%. Το μεγαλύτερο ημερήσιο κραχ που γνώρισε η Wall Street.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν εκείνη την ημέρα και οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο να υποχωρεί 7,85%.

Στην Αθήνα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης σε ποσοστό 5,85%, κλείνοντας τότε στις 2.640,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 247,2 εκατ. ευρώ, με προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

#Μαύρη_Δευτέρα #Αγορές #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #απώλειες

Related posts

«Στο κόκκινο» η Wall Street υπό τον φόβο της ύφεσης

banks

Ηγέτης των κερδών στις ασιατικές αγορές ο Hang Seng

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές με «άλμα» 19% για την Credit Suisse

banks

Wall Street: Ήπια άνοδος μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας

banks

Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

banks

Ηπιότερες των χθεσινών οι απώλειες στο άνοιγμα της Wall Street

banks