26.9 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Ηπιότερες των χθεσινών οι απώλειες στο άνοιγμα της Wall Street

Ηπιότερες των χθεσινών οι απώλειες στο άνοιγμα της Wall Street

Για δέυτερη σερί μέρα συνεχίζονται οι απώλειες στη Wall Street, εξαιτίας της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch. Ταυτόχρονα οι επενδυτές «χωνέυουν» τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς BoE, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,35% και διαμορφώνεται στις 35.160 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,50% στις 4.490 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -0,46% και τις 13.909 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το βράδυ ο οίκος Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα σε ΑΑ+, κάτι που είχε να γίνει από το 2011, προκαλώντας τρανταγμούς σε όλες τις διεθνείς αγορές, με την Wall Street να βρίσκεται εν μέσω sell off χθες και το Nasdaq να πραγματοποιεί τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Qualcomm να διολισθαίνει κατά 10% μετά τα κατώτερα του αναμενόμενου οικονομικά μεγέθη, η μετοχή της PayPal επίσης πραγματοποιεί πτώση 10%, ενώ η μετοχή της Moderna σημειώνει άνοδο 1,5%.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Amazon θα δημοσιεύσουν τα δικά τους αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι επί του παρόντος των 79% των εισηγμένων εταιρειών στον S&P 500 έχει δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα, με το 82% εξ αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες σύμφωνα με τα δεδομένα της FactSet.

«Μερικές φορές οι αγορές χρειάζεται να ”χωνέψουν” έναν [χείμαρρο] κερδών και αυτό, σε συνδυασμό με ένα ασταθές εποχικό σκηνικό, προετοίμασε τη χθεσινή οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Η Fitch παρείχε το σκεπτικό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η BoE ανακοίνωσε σήμερα νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην προσπάθειά της να φέρει τον πληθωρισμό στο επιθυμητό 2%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Fed αύξησε τα επιτόκια σε εύρος 5,25%-5,5%, με τα στελέχη της να τονίζουν ότι θα πάνε βήμα-βήμα από εδώ και πέρα εξετάζοντας τα εκάστοτε οικονομικά στοιχεία από συνεδρίαση σε συνεδρίαση προτού λάβουν κάποια νέα απόφαση.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε σήμερα ο αξιωματούχος της Fed, Τόμας Μπάρκιν η οικονομία των ΗΠΑ, μπορεί να πετύχει μια «ομαλή προσγείωση» αναφορικά με τον πληθωρισμό.

«Αναμφίβολα, η μέτρηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα ήταν καλή (3%) και ευελπιστώ ότι ήταν ένα σημάδι. Οπωσδήποτε, ο στόχος της Fed δεν είναι να προκαλέσει ύφεση.

Είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, σε ευθυγράμμιση με την εντολή μας» πρόσθεσε.

Μπάρκιν σημείωσε επίσης ότι είναι πιθανή περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς λήγουν μια σειρά από προγράμματα στήριξης που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επειδή ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων αργεί να εμφανιστεί.

Οριακή άνοδο σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 227.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

  • Wall Street
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • ΗΠΑ
  • επιτόκια
  • μετοχές

    Related posts

    Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές αναμένοντας νέες αυξήσεις επιτοκίων

    banks

    Wall Street: Σε πτωτική τροχιά υπό την πίεση των ομολόγων

    banks

    Wall Street: Συνεχίζεται η πορεία-ρεκόρ με «όχημα» το Netflix

    banks

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    banks

    Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

    banks

    Δύο τάσεις στις αγορές της Ασίας με focus σε Κίνα-Αυστραλία

    banks