25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

OPEC+: Κοντά σε συμφωνία για αναβολή της αύξησης της παραγωγής

OPEC+: Κοντά σε συμφωνία για αναβολή της αύξησης της παραγωγής

Ο OPEC+, το σχήμα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που περιλαμβάνει τα μέλη του OPEC και συμμάχους τους όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, μετά τη νέα κατρακύλα των τιμών του αργού σε χαμηλά εννέα μηνών, βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για αναβολή της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου που είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Την απόφαση του καρτέλ φαίνεται να «κλείδωσε» η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των ιδιαίτερα υποτονικών στοιχείων από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

«Είναι πιθανό οι χώρες να αναλάβουν δράση προκειμένου να ισορροπήσουν την αγορά καθυστερώντας την αύξηση», ανέφερε μία από τις πηγές του Reuters. Μία άλλη πηγή τόνισε ότι τα μέλη του OPEC+ έχουν «σχεδόν» φτάσει σε συμφωνία.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη στάση του καρτέλ, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο OPEC+ ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του σχεδίου του για σταδιακή άρση των περικοπών της παραγωγής.

Αιτία της αλλαγής στάσης είναι το εύθραυστο κλίμα που επικρατεί στην αγορά σχετικά με την προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς από τον OPEC+ και τον διαφαινόμενο τερματισμό της διαμάχης που οδήγησε στη διακοπή των εξαγωγών αργού από τη Λιβύη, σε συνδυασμό με την εξασθένιση των προοπτικών ζήτησης.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου, στο ενδεχόμενο απόφασης από τον OPEC+ για αναβολή της άρσης των περικοπών, κινήθηκαν ανοδικά, με το Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, να ενισχύεται στα 73 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στο χαμηλό του Δεκεμβρίου 2023.

#OPEC+ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ_ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ #ΑΥΞΗΣΗ_ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ #ΑΝΑΒΟΛΗ #συμφωνία

Related posts

«Στοπ» στο ράλι του πετρελαίου-Πάνω από τα 60$ το μπρεντ

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

banks

Ιράν: Αυξάνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε 4 εκατ. βαρέλια

banks

Η… αναμονή στη Μέση Ανατολή «ηρεμεί» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

Ήπια ανοδικά το πετρέλαιο, με βλέμματα στη ζήτηση-Πέφτει το αέριο

banks