21.9 C
Athens
May 1, 2024
Image default
COMODITIES

Η… αναμονή στη Μέση Ανατολή «ηρεμεί» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η… αναμονή στη Μέση Ανατολή «ηρεμεί» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα (15/4), με την αγορά να υποβαθμίζει τον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο την Παρασκευή εν αναμονή της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν, με τις τιμές να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

Η επίθεση του Ιράν περιελάμβανε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ήταν η πρώτη στο Ισραήλ από άλλη χώρα σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που θα επηρεάσει την κυκλοφορία πετρελαίου μέσω της Μέσης Ανατολής.

«Το Ιράν, λέγοντας ότι θεωρεί ότι τα αντίποινά του έχουν τελειώσει, μείωσε τη γεωπολιτική ένταση», είπε ο αναλυτής της Kpler Βίκτορ Κατόνα, ενώ ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής PVM είπε ότι η ιρανική επίθεση με drone και πυραύλους ήταν «περίπου ένα… τηλεγραφικό παγκόσμιο γεγονός που οι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται».

Η επίθεση, την οποία το Ιράν αποκάλεσε αντίποινα για μια αεροπορική επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές, με πυραύλους που καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.

«Μια επίθεση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη από τις αγορές τις ημέρες που προηγήθηκαν. Επίσης η περιορισμένη ζημιά και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών σημαίνει ότι ίσως η απάντηση του Ισραήλ θα είναι πιο μετρημένη», εξήγησε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. .

Το Ιράν παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα ως σημαντικός παραγωγός εντός του ΟΠΕΚ.

Οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα είχαν ελάχιστες απτές επιπτώσεις στον εφοδιασμό πετρελαίου μέχρι στιγμής.

«Εάν η κρίση δεν κλιμακωθεί σε σημείο που να δημιουργεί διαταραχές στον εφοδιασμό, τότε υπάρχει κίνδυνος καθοδικής πορείας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μόνο όταν καταστεί σαφές ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει μια μετρημένη απάντηση», δήλωσε η Αμρίτα Σεν, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στην Energy Aspects.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,81% στα 84,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,87% στα 89,67 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,254% στα 30,810 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,33% στα 2.366,50 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,08% στα 28,645 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,74% στα 4,3323 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0643 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,23% στο 1,2479 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8529 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Καμπανάκι» για τα ευρωπαϊκά αποθέματα ντίζελ- Δυσοίωνες οι προβλέψεις

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Σταθεροποιείται με το βλέμμα στο μεσανατολικό το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+

banks

Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο με… σύγκρουση αποθεμάτων, προσφοράς και ζήτησης

banks