19.8 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Morgan Stanley: Μείωσε ξανά τις προβλέψεις της για το μπρεντ

Morgan Stanley: Μείωσε ξανά τις προβλέψεις της για το μπρεντ

Η Morgan Stanley μείωσε τη Δευτέρα (9/9) τις προβλέψεις της για το μπρεντ για τα επόμενα τρίμηνα και δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια περίοδο εξασθένησης της ζήτησης παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021 την Παρασκευή στα 71,06 δολάρια, αν και σήμερα ανακάμπτουν.

Η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων, τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και οι διαφορές μεταξύ της τιμής τώρα και της τιμής στο μέλλον απηχούν προηγούμενες περιόδους ύφεσης ή άλλες στιγμές ασθενούς ζήτησης, επεσήμανε η Morgan Stanley.

Αυτές περιλαμβάνουν τις περιόδους πτώσης της ζήτησης το 2007-2008 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το 2020 λόγω της εμφάνισης του COVID, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα. Υπάρχουν επίσης παραλληλισμοί με μη υφεσιακές περιόδους χαμηλής ζήτησης και υψηλότερης προσφοράς το 2013 και το 1992-1993, ανέφερε.

Η τράπεζα διερεύνησε την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να λειτουργήσουν ως δείκτης ύφεσης, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ νωρίς, αναγνωρίζοντας ότι η αγορά ανέμενε έτσι κι αλλιώς μια ουσιαστική επιδείνωση της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.

Η εποχική ισχύς της ζήτησης συνήθως υποχωρεί μετά το καλοκαίρι και η προσφορά τόσο από πηγές του ΟΠΕΚ όσο και από χώρες εκτός ΟΠΕΚ είναι πιθανό να επιταχυνθεί εκ νέου το τέταρτο τρίμηνο και το 2025, οδηγώντας σε μετατόπιση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης, ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση της αγοράς, όπως αποδεικνύεται από την απόφασή του να καθυστερήσει τις αυξήσεις της παραγωγής που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις

Η Morgan Stanley αναμένει ότι οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν σφιχτές το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν θα ισορροπήσουν το τέταρτο τρίμηνο και θα παρουσιάσουν πλεόνασμα περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα το 2025.

Η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 κατά 5 δολάρια το βαρέλι στα 75 δολάρια, ένα επίπεδο που βλέπει τώρα για όλα τα τρίμηνα του επόμενου έτους. Προηγουμένως είχε προβλέψει το μπρεντ κατά μέσο όρο στα 78 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2025 και θα υποχωρούσε σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους στα 75 δολάρια το τέταρτο.

Βλέπει τις τιμές του WTI στα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

«Παρόλο που η άνοδος της παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από το πλεόνασμα που διαμορφώνουμε για το 2025, θα διστάζαμε να υποστηρίξουμε ότι αυτό δικαιολογεί την πρόσφατη πτώση των τιμών», ανέφερε.

Αν η ζήτηση δεν εξασθενήσει περισσότερο, το μπρεντ πιθανότατα θα παραμείνει «αγκυροβολημένο» γύρω στα μέσα της δεκάδας των 70 δολαρίων, πρόσθεσε.

#Morgan_Stanley #ΜΠΡΕΝΤ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αργο

Related posts

Για πόσο μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος του πετρελαίου;

banks

Κακάο: Ο «γλυκός χρυσός» ανεβάζει όλο και περισσότερο την τιμή

banks

«Ηρεμεί» λόγω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ασθενής ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή

banks

Υποχώρηση σημειώνει το πετρέλαιο-Ανησυχία για τη ζήτηση

banks

Άνοδος άνω του 1% για το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks