17.5 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Για πόσο μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος του πετρελαίου;

Για πόσο μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος του πετρελαίου;

Οι τιμές του πετρελαίου, αυτήν την εβδομάδα, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, με το αργό τύπου Brent να ξεπερνά τα 91 δολάρια ανά βαρέλι σε κάποια στιγμή. Από την αρχή του έτους, το Brent έχει ενισχυθεί κατά 18%, ενώ το WTI έχει κερδίσει 21%.

Όπως σημειώνει η UBS, η τελευταία αύξηση των τιμών οφείλεται στις ανανεωμένες γεωπολιτικές ανησυχίες. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ανακοινώνουν την αναστολή όλων των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. H Ουκρανία συνέχισε τις επιθέσεις της κατά των διυλιστηρίων πετρελαίου της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έσοδα της τελευταίας από το πετρέλαιο.

Όμως, το ράλι στηρίζεται και από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Αν και το Brent αναμένεται να μην κινηθεί πολύ υψηλότερα από το τρέχον επίπεδό του, οι τιμές του πετρελαίου θα στηριχθούν βραχυπρόθεσμα, λόγω της ελαφρώς περιορισμένης προσφοράς.

Ο OPEC+ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για συμμόρφωση στις περικοπές της παραγωγής

Η Μεικτή Επιτροπή Παρακολούθησης του OPEC+ (JMMC), αυτή την εβδομάδα, κατέγραψε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης στις τρέχουσες περικοπές παραγωγής της ομάδας, όμως έδωσε, εκ νέου, έμφαση στη συμμόρφωση των χωρών που έχουν υπερπαραγωγή τους τελευταίους μήνες. Η ανανεωμένη εστίαση στις περικοπές ενδέχεται να διατηρήσει την υποπροσφορά στην αγορά πετρελαίου. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Reuters, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, έδειξαν ότι η παραγωγή του OPEC τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 50.000bpd από τον Φεβρουάριο. Εάν οι χώρες που έχουν υπερπαραγάγει, μέχρι στιγμής, αντισταθμίσουν και μειώσουν την παραγωγή τους, η παραγωγή του OPEC+ είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Η προσφορά μάλλον θα παραμείνει περιορισμένη ακόμη και μετά τον τερματισμό των εθελοντικών περικοπών του OPEC+

Η UBS αναμένει πως οι χώρες του OPEC+ θα άρουν μέρος των περικοπών της παραγωγής τους τον Ιούνιο. Όμως, δεν θα άρουν τις περικοπές παραγωγής εάν δεν πιστεύουν ότι η αγορά πετρελαίου μπορεί να απορροφήσει επιπλέον βαρέλια. Οποιαδήποτε χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής θα είναι σταδιακή και για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί συνεχής μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, τονίζει η UBS. Η JMMC επανέλαβε ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς» και είναι έτοιμη «να λάβει πρόσθετα μέτρα, ανά πάσα στιγμή». Εκτός του OPEC+, η αύξηση της προσφοράς προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Η ζήτηση είναι ισχυρή 

Οι δείκτες της ζήτησης υποδηλώνουν ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου, φέτος, ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης του πρώτου τριμήνου, κατά 270.000bpd, σε 1,7mbpd, σε ετήσια βάση. Η συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου είναι, επίσης, σημαντική. Με την περίοδο οδήγησης να πλησιάζει, στις ΗΠΑ, και την παγκόσμια πτητική δραστηριότητα να βελτιώνεται, σχεδόν σε προ πανδημίας επίπεδα, η ισχυρή ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί. Η UBS προβλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,4 MBpd για το 2024, συνολικά, υψηλότερη από τον ρυθμό αύξησης 1,2 MBpd που παρατηρήθηκε μεταξύ 2000 και 2019.

Έτσι, με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις να παραμένουν ένας διαρκής κίνδυνος, συνεχίζουμε να βλέπουμε οφέλη από τη διακράτηση πετρελαίου σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για λόγους διαφοροποίησης και αντιστάθμισης κινδύνου, σημειώνει η τράπεζα. Οι επενδυτές με υψηλή ανοχή στον κίνδυνο μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο είτε να πουλήσουν στον κίνδυνο πτώσης των τιμών του Brent για να δημιουργήσουν απόδοση, είτε να προσθέσουν έκθεση σε συμβόλαια πετρελαίου Brent μεγαλύτερης διάρκειας.

  

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Άνοδος #ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ_ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Related posts

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

banks

Σταθεροποιείται με βλέμμα στα επιτόκια το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Συνεχίζει στην… ανηφόρα το πετρέλαιο

banks

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

banks

Μεσανατολικό και Ρωσία ρίχνουν σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

banks

Στην… αντεπίθεση μετά το χαμηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

banks