27.3 C
Athens
May 20, 2024
Image default
BUSINESS

Το πρώτο crash test για την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στην ολοκλήρωση του βαίνει ο πρώτος κύκλος διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της Κωτσόβολος, τον οποίο ως γνωστόν έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η Citigroup μετά από σχετικό mandate του βασικού μετόχου, του βρετανικού ομίλου Curry’s.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 11 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποτελεί χρονικό ορόσημο αποκλεισμού πιθανού ενδιαφερόμενου πέραν αυτής της περιμέτρου. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Quest ανακοίνωσε χθες επισήμως την κατάθεση «ενδεικτικής και μη δεσμευτικής προσφοράς», γεγονός που επιβεβαιώνει εμμέσως την προκαταρκτική διαδικασία πώλησης της εγχώριας λιανεμπορικής αλυσίδας.

Νωρίτερα, δημοσίως αλλά ουσιωδώς ατύπως το ενδιαφέρον του για την Κωτσόβολος έχει εκφράσει και ο όμιλος Πλαίσιο, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει επισήμως στη διεκδίκηση της. Αντίστοιχα, το έμμεσο ενδιαφέρον της εξέφρασε και η ΔΕΗ, παρά του ότι διέψευσε την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στα τέλη Ιουλίου, που εξάλλου εκ της διαδικασίας δεν ήταν και το ζητούμενο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφανείς παραμένουν επίσης διάφοροι πιθανοί ενδιαφερόμενοι (εταιρείες utility, λιανέμποροι, funds) η επίσημη τοποθέτηση των οποίων ενδεχομένως να φανεί στην ολοκλήρωση του πρώτου διερευνητικού κύκλου.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ωστόσο, καταλήγουν πως η εκκίνηση της διαδικασίας δεν θα είναι ενδεικτική για την εξέλιξη της πώλησης, καθώς εκτιμάται πως στη διερευνητική φάση κανείς «δεν θα δώσει τα ρέστα του», ενώ κάποιοι προβλέπουν πως ακόμη και σ’ένα δεύτερο κύκλο προσφορών τα προσφερόμενα τιμήματα θα παραμείνουν χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εκτιμά πως η εξαγορά της Κωτσόβολος από εγχώριο παίκτη προσκρούει σε πιθανές απαγορεύσεις συγκέντρωσης και ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται ερωτήματα για τη χρηματοοικονομική ευχέρεια.

Υπενθυμίζεται πως αν και η Κωτσόβολος είναι ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, κερδοφόρα, και αδάνειστη, με καθαρό ταμείο που υπερβαίνει στην τελευταία χρήση της τα 82 εκατ. ευρώ, εν τούτοις εμφάνισε μικτό περιθώριο κέρδους EBITDA της τάξης του 2,8%. Για παρατηρητές της αγοράς, η εξαγορά της μέσω τραπεζικού δανεισμού δεν θα ήταν εύκολα υγιώς εξυπηρετούμενη στο τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον.

Στο ίδιο πνεύμα, περιορίζεται ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον – κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς – από private equity funds που ποντάρουν στη μεγέθυνση των υφιστάμενων περιθωρίων κέρδους και άρα και των μελλοντικών αποδόσεων και μάλιστα σε βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα 5-7 ετών.

Σε ότι αφορά μεγαλύτερους οργανισμούς με δυνατότητα φθηνότερης χρηματοδότησης (π.χ. μέσω ομολογιακών εκδόσεων) μένει να φανεί αν το μοντέλο της Κωτσόβολος ή οι πιθανές υπεραξίες της  ταιριάζουν επιχειρησιακά.

Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος τρέχει σειρά υπηρεσιών που τιμολογούνται τόσο B2C όσο και Β2Β, και που σήμερα της αποφέρουν το 10% του τζίρου και το 15% των μικτών κερδών, με τη διοίκηση να εκτιμά πως ίσως αυτή η δραστηριότητα να αποτελεί την κρυμμένη υπεραξία της εταιρείας.

Related posts

Skroutz Point σε 18 καταστήματα Μασούτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

banks

Παύλος Μυλωνάς: Η Εθνική στήνει εκπαιδευτικές πλατφόρμες για ιδιώτες και ΜμΕ

banks

Intralot: Στις 9 Απριλίου η πρόωρη ολική αποπληρωμή ομολόγου

banks

Νέα εταιρική ταυτότητα για τον όμιλο Mitsis

banks

Κέντρο Αθήνας: Προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. πριν την πορεία για το Πολυτεχνείο

banks

H United Group εκλέγεται μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΤΝΟ

banks