Τράπεζες: Από 19% έως 36% οι προθεσμιακές στις συνολικές καταθέσεις

Η στροφή των καταθετών σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις και οι συνεχιζόμενες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις, μείωσαν τις καταθέσεις των τραπεζών το α’ τρίμηνο 2024. 

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η στροφή των καταθετών σε εναλλακτικές τοποθετήσεις – επενδυτικά προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και οι συνεχιζόμενες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις με χρήση της ρευστότητας καταθετικών λογαριασμών τους, μείωσαν τις καταθέσεις των τραπεζών το α’ τρίμηνο 2024 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2023. Οι καταθέσεις προθεσμίας στο μίγμα των συνολικών καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε ποσοστά από 19% μέχρι 36%, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι δείκτες ρευστότητας, παραμένοντας σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με βάση τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2024 και με αναφορά από τις πιο πρόσφατες, τα στοιχεία για την εικόνα ρευστότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν τα εξής:

Alpha Bank

Οι καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 47,3 δισ. ευρώ. Η μείωση προήλθε τόσο από τα νοικοκυριά, με τη στροφή των καταθετών σε επενδυτικά προϊόντα να αντισταθμίζει πλήρως τις εκροές, όσο και από τις επιχειρήσεις λόγω αποπληρωμών δανείων. Η μετατόπιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις προθεσμιακές καταθέσεις, εξαιρουμένων των καταθέσεων φορέων του Δημοσίου, να αντιπροσωπεύουν το 25% της εγχώριας καταθετικής βάσης. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων σε ευρώ αυξήθηκε κατά 2%, έναντι 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου 2024, μειωμένη κατά 1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 144 μ.β. από 140 μ.β. το δ’ τρίμηνο 2023, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων καθώς και του κόστους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η ισχυρή ρευστότητα του Ομίλου αντικατοπτρίζεται στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ο οποίος ανήλθε σε 77%. Επιπλέον, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 186% από 193% το προηγούμενο τρίμηνο και 163% το προηγούμενο έτος, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το εποπτικό όριο και τους στόχους της Διοίκησης της Τράπεζας.

Eurobank

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2024, σε 57,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 64% των συνολικών και οι προθεσμιακές το 36%. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,5% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 179% στο τέλος του α’ τριμήνου 2024. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 5,3 δισ. σε ετήσια βάση, σε 3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2024.

Εθνική Τράπεζα

Η εποχική μείωση των καταθέσεων Εταιρικής Τραπεζικής, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση του καθαρού χρηματοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων και τη στροφή μέρους των καταθέσεων προς επενδυτικά προϊόντα, ώθησε τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα στα 53,6 δισ. τον Μάρτιο 2024, κατά 1,5 δισ. χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Είναι σημαντικό ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν μόλις το περίπου 19% των συνολικών καταθέσεων, ποσοστό που παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023, οι καταθέσεις στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,6 δισ. σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τι εισροές από πελάτες Λιανικής, ενώ οι διεθνείς καταθέσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 0,2 δισ. σε ετήσια βάση σε 2,0 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 55,6 δισ. τον Μάρτιο 2024, + 0,8 δισ. υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ.

Το προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας παραμένει ισχυρό, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να διαμορφώνεται σε 249%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και από τους υψηλότερους στη ζώνη του ευρώ, ενώ τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 1,1 δισ., σε 9,1 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου, με μηδενική έκθεση στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) από τον Μάρτιο 2024. Επιπλέον, ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 60% σε επίπεδο Ομίλου (59% στην Ελλάδα).

Τράπεζα Πειραιώς

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 58,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2024, αυξημένες κατά 2% σε ετήσια και μειωμένες κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένες από την εποχικότητα των αρχών του έτους. Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% της συνολικής βάσης καταθέσεων. Ειδικότερα, στο σύνολο των καταθέσεων (58,6 δις.) ποσό 30,4 δις. ευρώ αφορά καταθέσεις ευρείας λιανικής.

Η αναλογία των προθεσμιακών καταθέσεων στις συνολικές καταθέσεις της Τράπεζας ανέρχεται σε 23% (13,3 δισ. ευρώ) με κόστος χρηματοδότησης 2,09%. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανέρχονται σε 45,3 δισ. ευρώ με κόστος χρηματοδότησης 0,08%. Το μέσο κόστος χρηματοδότησης για το σύνολο των καταθέσεων ανέρχεται σε 0,53%.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 241% στο τέλος Μαρτίου 2024. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 62% στο τέλος Μαρτίου 2024. Η χρηματοδότηση του Ομίλου στο πλαίσιο των δημοπρασιών TLTRO παρέμεινε στα 3,5 δισ., από την οποία 2,5 δισ. λήγουν τον Ιούνιο 2024 και 1 δισ. τον Δεκέμβριο 2024.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο Μαδούρο δημοσίευσε φωτογραφίες του μέσα από τη φυλακή – “Κρατάμε γερά”

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στις 3 Ιανουαρίου από τον αμερικανικό στρατό, δήλωσε σήμερα μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι "κρατάει γερά" και δημοσίευσε φωτογραφίες του με γκρι φόρμα από τη φυλακή της Νέας Υόρκης. Στις δύο φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, ο Μαδούρο φοράει γκρι φόρμα και σχηματίζει με

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναπληρώσουν τα στρατηγικά αποθέματα με πετρέλαιο Βενεζουέλας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ θα αναπληρωθούν με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν την Παρασκευή Ουάσινγκτον και το Καράκας, με την οποία εκχωρείται στις ΗΠΑ ο πλειοψηφικός έλεγχος στην εκμετάλλευση επιβεβαιωμένων αποθεμάτων 65 και πλέον δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού στη χώρα της Λατινικής

Συμφωνία της Μέκκας: Εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας την Δευτέρα στην Τουρκία

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει αύριο, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη υπουργική συνάντηση Άμυνας και Εξωτερικών, των χωρών που έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία της Μέκκας, ανακοίνωσαν σήμερα την Κυριακή τουρκικές υπουργικές πηγές και το Ισλαμαμπάντ. Η αμυντική συμφωνία μεταξύ των τριών μεγάλων σουνιτικών δυνάμεων υπογράφηκε στις 7 Αυγούστου στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας από τον πρωθυπουργό

Οι ΗΠΑ έπληξαν δύο ιρανικούς εκτοξευτήρες στο νησί Λαράκ

Aμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ιρανικούς εκτοξευτές πυραύλων στα Στενά του Ορμούζ, στην πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιείται τον τελευταίο μήνα. Την είδηση μετέδωσε αρχικά δημοσιογράφος του Axios και ακολούθως επιβεβαίωσαν άλλα αμερικανικά ΜΜΕ. "Δυνάμεις της Φρουράς των Επαναστατών εντοπίστηκαν να ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν πυραύλους που μετέφεραν θαλάσσιες νάρκες προς τα Στενά του Ορμούζ", είχε αναφέρει η αρχική

Ελλάδα και Ισραήλ υπογράφουν την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI toggle Ελλάδα και Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία για την υλοποίηση του συστήματος αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας. Η συμφωνία περιλαμβάνει ισραηλινά συστήματα αεράμυνας όπως Spike, Barak, και χερσαίες και πλωτές συστοιχίες του «Σιδερένιου Θόλου» και της «Σφενδόνης του Δαυίδ». Τα συστήματα αυτά έχουν αποδείξει

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Αλλάζει το ΓΕΦΥΡΑ e-pass από την 1η Σεπτεμβρίου

Σε αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΓΕΦΥΡΑ e-pass προχωρά από την 1η Σεπτεμβρίου 2026 η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με νέο περιβάλλον και πρόσθετες λειτουργίες τόσο στην online υπηρεσία όσο και στην εφαρμογή MyGefyra. Ενόψει της μετάβασης στο νέο σύστημα, οι συνδρομητές καλούνται να ελέγξουν εγκαίρως το υπόλοιπο του λογαριασμού τους και, εφόσον χρειάζεται, να

Β. Ζελένσκι: Το Κίεβο ετοιμάζεται για περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για περαιτέρω συνομιλίες με εκπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες αύριο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε ο πόλεμος να μην παραμείνει η μόνη επιλογή για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Είναι σημαντικό η Αμερική να συμμερίζεται πολλές από τις

Ελβετία: Ιταλίδα το θύμα της ένοπλης επίθεσης σε ρέιβ πάρτι – Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

Η γυναίκα που σκοτώθηκε σε ένοπλη επίθεση σε πάρτι rave στην Ελβετία ήταν Ιταλίδα υπήκοος, ανακοίνωσε την Κυριακή, 30 Αυγούστου, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο ανέφερε ότι στέλνει αξιωματούχους της πρεσβείας στο σημείο του περιστατικού, κοντά στη Ζυρίχη, "προκειμένου να παρακολουθήσουν στενά την έρευνα". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάτσιο Κασίς

Related Articles

Popular Categories