20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Ολοταχώς προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Οι καταλύτες

Ολοταχώς προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Οι καταλύτες

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σχεδόν 1% την Παρασκευή (13/9), επεκτείνοντας το ράλι τους και θέτοντας το αργό σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών λόγω της διακοπής της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Francine που ανάγκασε την εκκένωση των πλατφορμών παραγωγής.

Εάν διατηρηθούν τα κέρδη που καταγράφει τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ, και τα δύο θα σπάσουν ένα σερί εβδομαδιαίας πτώσης, παρά το γεγονός ότι το μπρεντ έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Στα σημερινά επίπεδα, το μπρεντ αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο περίπου 2,2%, ενώ το WTI είναι έτοιμο να σημειώσει άνοδο 3,1%.

«Οι συνεχιζόμενες διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διακοπή στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του τυφώνα Francine κρατούν σφιχτή την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Ένα ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο βοηθά επίσης στη στήριξη των τιμών. Το νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό μίας εβδομάδας την Παρασκευή, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι παραγωγοί πετρελαίου αξιολόγησαν τις ζημιές και διεξήγαγαν ελέγχους ασφαλείας την Πέμπτη, καθώς ετοιμάζονταν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους στον Κόλπο του Μεξικού. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 42% της παραγωγής πετρελαίου της περιοχής είχε κλείσει την Πέμπτη.

Οι αναλυτές της UBS προέβλεψαν ότι η παραγωγή του Σεπτεμβρίου στην περιοχή θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές της FGE εκτίμησαν πτώση 60.000 bpd στα 1,69 εκατομμύρια bpd.

«Εάν οι καθυστερήσεις παραγωγής αποδεικνύονταν βραχύβιες και οι ζημιές στις πλατφόρμες πετρελαίου ήταν ελάχιστες, αυτά τα κέρδη μπορεί να αποκλιμακωθούν, καθώς η ευρύτερη προοπτική ζήτησης εξακολουθεί να λειτουργεί ως βασικός αντίθετος άνεμος για τον περιορισμό οποιασδήποτε βιώσιμης ανάκαμψης», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Γιπ Γιουν Ρονγκ στο Reuters.

Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσαν τις προβλέψεις τους για την άνοδο της ζήτησης αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης σε γενικές γραμμές την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εισαγωγές αργού ανέβηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές προσβλέπουν στη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve στις 17-18 Σεπτεμβρίου και μια πιθανή μείωση των επιτοκίων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,13% στα 69,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,96% στα 72,66 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται κατά 0,281% στα 35,290 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,73% στα 2.599,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,19% στα 30,462 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,02% στα 4,1965 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1085 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,3127 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8445 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #ασήμι #χαλκός #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Η άνθιση του AI εκτοξεύει τη ζήτηση φυσικού αερίου

banks

Πτώση κοντά στο 2% για το πετρέλαιο, μετά την… ομαλοποίηση

banks

Πετρέλαιο: Προσωρινή η επιρροή των γεωπολιτικών εντάσεων

banks

Υποχωρεί λόγω αμφιβολιών και φόβων ζήτησης το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Η πληρότητα της Ρωσίας σε LNG σφίγγει τη «θηλειά» στην ΕΕ

banks

Συνεχίζει να διολισθαίνει το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks