20.6 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Ένοπλοι σε ταχύπλοο έβαλλαν κατά δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα – Έγινε χρήση πυραύλων

Ένα δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δέχτηκε πυρά από ένοπλους, επιβαίνοντες σε ταχύπλοο, ενώ τέθηκε και ως στόχος πυραύλων, δήλωσαν στο Reuters πηγές του τομέα ναυτιλίας την Τετάρτη, στο τελευταίο περιστατικό που απειλεί τη ναυτιλιακή λωρίδα μετά την προειδοποίηση των δυνάμεων των Χούθι της Υεμένης προς τα πλοία να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ.

Ένα δεύτερο εμπορικό σκάφος προσεγγίστηκε επίσης από το ταχύπλοο στην ίδια περιοχή, αν και δεν δέχθηκε επίθεση, ανέφεραν η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey και άλλες πηγές.

Ξεχωριστά, αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον είπε ότι το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Ναυτικού Mason κατέρριψε την Τετάρτη ένα drone των Χούτι που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη και κατευθυνόταν προς την κατεύθυνση του καθώς απάντησε σε αναφορές για επίθεση σε εμπορικό σκάφος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Χούτι είχαν επιτεθεί στο εμπορικό σκάφος Ardmore Encounter με σκιφ και στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι από την Υεμένη που δεν πέτυχαν το πλοίο. Το Ardmore Encounter δεν ανέφερε ζημιές ή τραυματισμούς και συνέχισε την πορεία του.

Η Ardmore Shipping Corp, ιδιοκτήτης και χειριστής του Ardmore Encounter, επιβεβαίωσε ότι το σκάφος δέχτηκε επίθεση κατά τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα.

“Κανείς δεν επιβιβάστηκε στο σκάφος και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και λογαριασμένα. Το σκάφος παραμένει πλήρως λειτουργικό χωρίς απώλεια φορτίου ή ζημιά στο πλοίο και θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός άμεσου κινδύνου”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας πλοίο “έλαβε στρατιωτική βοήθεια κατά την επίθεση”.

Το δεξαμενόπλοιο χημικών με σημαία των νησιών Μάρσαλ, Ardmore Encounter, ανέφερε “ανταλλαγή πυρών” με ταχύπλοο 55 ναυτικά μίλια (102 χλμ.) μακριά από τη Χοντέιντα, λέγοντας ότι το σκάφος πυροβόλησε καθώς πλησίαζε. Ανέφερε ότι το τάνκερ έγινε στόχος τριών πυραύλων.

“Η ιδιωτική ένοπλη ομάδα ασφαλείας (PAST) στο σκάφος έδειξε όπλα και, όπως έκαναν, οι επιβαίνοντες του ταχύπλοου άνοιξαν πυρ σε απόσταση 300-400 μέτρων”, είπε η Ambrey. “Η PAST απέκρουσε την επίθεση ανταποδίδοντας πυρά. Το ταχύπλοο αντάλλαξε περαιτέρω πυρά και απεμπλέχθηκε.”

Πηγή ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι. μια αντιπυραυλική μπαταρία κατέρριψε τη μία και η δεύτερη έπεσε στη θάλασσα.

Η Ambrey είπε ότι το δεξαμενόπλοιο χαιρετίστηκε από μια οντότητα που ισχυρίζεται ότι είναι το Ναυτικό της Υεμένης, ζητώντας από το πλοίο να αλλάξει πορεία, αλλά ένα κοντινό πολεμικό πλοίο συμβούλεψε το πλοίο να διατηρήσει την πορεία του.

Related posts

EE: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

banks

Ένας νεκρός από ρωσικό πλήγμα σε σιδηρόδρομο στην πόλη Χάρκιβ της Ουκρανίας

banks

Βοσνία: Οι πόλεις της χώρας βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

banks

Συνάντηση της Βικτόρια Νούλαντ με τον Χ. Φιντάν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας

banks

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το 30% της Λωρίδας της Γάζας έχει καταστραφεί

banks

Ινδονησία: Σεισμός 6 βαθμών στο δυτικό άκρο της νήσου Τιμόρ

banks