24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες

Σφίγγει ο κλοιός των κατασχέσεων στους οφειλέτες του Δημοσίου, μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που εκτινάχθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα αναγκαστικά μέτρα γλιτώνουν μόνο οι οφειλέτες με χρέη έως και 50 ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω τα μέτρα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το ύψος του χρέους, που σε μεγάλα ποσά φέρνουν όχι μόνο κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αυθημερόν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων.

Με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα σε 1.506.475 οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ η «δαμόκλειος σπάθη» των κατασχέσεων επικρέμεται πάνω από ακόμη 2.141.258 φορολογούμενους με οφειλές στην εφορία. Παρά το κυνήγι χρεών που έχει εξαπολύσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, κάθε μήνα ο λογαριασμός φουσκώνει, γεγονός που πιστοποιεί το οικονομικό αδιέξοδο εκατομμυρίων φορολογουμένων που λόγω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων και του «κύματος» ακρίβειας που σαρώνει όλη την αγορά, αλλά και των καθημερινών υποχρεώσεων και την εξόφληση όχι μόνο φορολογικών υποχρεώσεων, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πληρωμή των οφειλών τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τον Φεβρουάριο το νέο ληξιπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένων και των μη φορολογικών κατηγοριών, έφτασε το 1,025 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 996 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 2,9%, ενώ συνολικά στο πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,736 δισ. ευρώ από 1,484 δισ. ευρώ την ίδια περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 17%.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • τον Φεβρουάριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 956 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 930 εκατ. (αύξηση κατά 2,8%).
  • το πρώτο δίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε το 1,539 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε φτάσει το 1,331 δισ. ευρώ (μείωση κατά 15,4%).

Όσον αφορά δε τις εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου, τον Φεβρουάριο έφτασαν τα 199 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 έφτασαν τα 161 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 24%). Η εκτίναξη των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών στο δίμηνο είχε φυσικά ως αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές (παλαιές και νέες) προς το Δημόσιο στο τέλος Φεβρουαρίου να έχουν «εκτοξευτεί» στα 107,180 δισ. ευρώ, από 106,995 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου, εκ των οποίων όμως εισπράξιμα μπορούν να χαρακτηριστούν τα 80,859 δισ. ευρώ, αφού 26,321 δισ. ευρώ κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί σε 30 ευρώ, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,34% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 5,84% ετησίως. Έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Η πάγια ρύθμιση χάνεται όταν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15%.

Τα όρια των κατασχέσεων

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για οφειλές άνω των 50 ευρώ προς το Δημόσιο, η εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τα ακόλουθα ποσά:

  • από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Υποχρεωτικά το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων, καθώς και το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

Επίσης, η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση και του 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ., σκαφών, κ.λπ.).

Related posts

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 400 εκατ. ευρώ σε 303.000 δικαιούχους από το υπουργείο Οικογένειας

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 115,2% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

banks

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Αντί για «οικονομικό θαύμα» της ΕΕ, η Ελλάδα σε σύγκλιση με τη Βουλγαρία

banks

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά σήμερα 23/12 – Ανοικτά την Κυριακή 24/12

banks

H Ryan Air κλείνει την αεροπορική της βάση στη Φρανκφούρτη

banks

Γ. Στουρνάρας: Δυνατότητα για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% στη δεκαετία

banks