24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Αγορές μετοχών 2024: Χάθηκε το January Trifecta, αλλά όχι η…αισιοδοξία

Αγορές μετοχών 2024: Χάθηκε το January Trifecta, αλλά όχι η...αισιοδοξία

Ένα σερί απωλειών στον S&P 500 τερμάτισε την προοπτική ενός “January Trifecta” στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές δεν θα ανέβουν υψηλότερα το 2024.

Το January Trifecta αναφέρεται στους τρεις δείκτες της Wall Street όταν αναβοσβήνουν θετικοί στην αρχή του έτους: οι μετοχές κινούνται υψηλότερα κατά τη διάρκεια του ράλι του Άγιου Βασίλη, τις πρώτες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο.

Αυτή είναι συνήθως μία ένδειξη πως θα ακολουθήσει μια εξαιρετική χρονιά για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Το ράλι του Άγιου Βασίλη φέτος απέτυχε, ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως οι μετοχές ήταν σε πτώση από τα τέλη Οκτωβρίου, επομένως μια περίοδος εξυγίανσης και λήψης κερδών ήρθε καθυστερημένα.

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής του Carson Group, Ryan Detrick, εκτιμά πως η εκκίνηση του 2024 είναι φυσιολογική.

«Ναι, οι μετοχές έπεσαν κατά τη διάρκεια του ράλι του Άγιου Βασίλη, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για τον S&P 500 είχε προηγηθεί άνοδος για 9 εβδομάδες στη σειρά. Ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί από το 2004, οπότε κάτι έπρεπε να δώσει τελικά», είπε ο Detrick στο Business Insider.

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών υποδηλώνει στον Detrick ότι η αγορά αναμένεται για μια περίοδο πλευρικής ενοποίησης τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτό θα συμβαδίζει με την εποχικότητα που συνδέεται με τον Προεδρικό Κύκλο, ο οποίος διανύει τώρα τον τέταρτο χρόνο του με τις εκλογές του 2024 να είναι προ των πυλών.

“Θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Ιανουάριος κάνει μια παύση. Ίσως ακόμη και το πρώτο τρίμηνο γενικά. Μόλις είχαμε ένα ιστορικό άλμα τους τελευταίους δύο μήνες του 2023, οπότε κάποιο είδος διαλείμματος θα ήταν απολύτως φυσιολογικό. Επίσης, αν κοιτάξετε και τα 16 τρίμηνα ενός τετραετούς Προεδρικού κύκλου, θα διαπιστώσετε ότι το πρώτο τρίμηνο ενός εκλογικού έτους τείνει να είναι ένα από τα πιο αδύναμα», εξήγησε ο Detrick.

Υπάρχει μια μεγαλύτερη, πιο σημαντική πτυχή της συνολικής εικόνας για το χρηματιστήριο, και αυτή είναι η οικονομία, γι’ αυτό και ο  Detrick πιστεύει ότι οι μετοχές θα έχουν και το 2024 συνολικά ανοδική πορεία.

“Είμαι λάτρης της χρήσης της ιστορίας ως οδηγού, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Για εμάς, γνωρίζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή βάση, τα κέρδη θα πρέπει να σημειώσουν ρεκόρ φέτος, ο καταναλωτής είναι ακόμα υγιής, με τη μεταποίηση και οι κατοικίες παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, αυτά τα πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία. Εάν μπορούμε να αποφύγουμε μια ύφεση φέτος (η βασική μας περίπτωση), εξακολουθεί να είναι λογικό να περιμένουμε ότι οι μετοχές θα πάνε καλά φέτος, πιθανώς να κερδίζουν σε χαμηλά διψήφια νούμερα”, δήλωσε ο Detrick είπε.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου ξεπέρασε για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων με 216.000 θέσεις εργασίας να προστίθενται στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το 2023 και έχουν υπάρξει 36 συνεχόμενοι μήνες αύξησης θέσεων εργασίας. Με το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται ακόμη στο χαμηλό πολλών δεκαετιών του 3,7%, η οικονομία φαίνεται να τα πηγαίνει μια χαρά, δίνοντας αξιοπιστία στην αισιόδοξη άποψη του Detrick για το 2024.

#μετοχές #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #δείκτες #κέρδη

Related posts

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές με τεχνολογικά «βαρίδια»

banks

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks

Αμερικανικά «βαρίδια» κράτησαν στάσιμες τις ευρωαγορές

banks

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

BofA: «Μίνι φούσκα» οι μετοχές τεχνολογίας και AI

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Διχάζουν τα μάκρο

banks