18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Αλουμίνιο: Νέο ρεκόρ μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

Αλουμίνιο: Νέο ρεκόρ μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

Η τιμή του αλουμινίου κατέγραψε άνοδο – ρεκόρ στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς οι traders αντέδρασαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας που απαγορεύουν τις πωλήσεις από τη Ρωσία μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ειδικότερα, το αλουμίνιο σημειώνει άλμα έως και 9,4%, πάνω από τα 2.700 δολάρια ο τόνος, στην μεγαλύτερη άνοδό του από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987.

Το νικέλιο ενισχύεται έως και 8,8%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός μετάλλων, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού. Οι κυρώσεις απαγορεύουν τις πωλήσεις και των τριών αυτών μετάλλων στο LME, όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές αναφορά, καθώς και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι περιορισμοί σε βασικά βιομηχανικά μέταλλα -με στόχο να μειωθεί η ικανότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή- είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά εισάγουν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων που έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι νέοι περιορισμοί αποτρέπουν οποιαδήποτε εμπορία αλουμινίου, νικελίου και χαλκού από τη Μόσχα, μετά το Σάββατο, έχοντας ως στόχο να πλήξουν την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως οι κυρώσεις για βασικά βιομηχανικά μέταλλα είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων που έχουν ήδη επηρεαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

#LME #Αλουμίνιον #Ρωσία #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #ΝΙΚΕΛΙΟ #Bloomberg

Related posts

Κρεμλίνο:Στο μέγιστο δυνατό οι προμήθειες αερίου της Gazprom στην Ευρώπη

banks

Πρόσκαιρη πτώση του πετρελαίου-Αναμένεται ανάκαμψη

banks

Κλιματική αλλαγή: Θα ακριβύνουν οι μπανάνες λόγω ανόδου της θερμοκρασίας;

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός

banks

Πετρέλαιο: Απότομη πτώση στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+

banks

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο-Κέρδη ο χρυσός

banks