22 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη, δεχόμενες πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, όπου εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εμφανίστηκε πιο επίμονος, ενισχυόμενος κατά 0,3% έναντι ανόδου 0,2% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει τη Fed από μια μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ευελπιστούσαν ορισμένοι επενδυτές, οικονομολόγοι και αναλυτές, ενώ θα αναγκάσει τον χρυσό να περιμένει ακόμα λίγο καιρό πριν λάβει την ώθηση που περιμένει από τη μείωση των επιτοκίων.

Aμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυξήθηκαν οι πιθανότητες που δίνει η αγορά στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες αυξήθηκαν στο 87% από 71% που ήταν πριν την ανακοίνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαλείου FedWatch της CME.

Η Fed αναμένεται, πλέον, να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και στις τρεις συνεδριάσεις της που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή κατά 75 μονάδες βάσης, συνολικά, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters

Επίσης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,1%, ενώ την ανιούσα πήραν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μειώνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού, που καθίσταται ακριβότερος για τους κατόχους ξένων νομισμάτων, ενώ δεν προσφέρει τόκους, όπως οι κρατικοί τίτλοι.

Έτσι, στην αγορά spot, η τιμή του χρυσού διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητη πέριξ των 2.515,75 δολαρίων η ουγγιά, ενώ σχεδόν αμετάβλητα έκλεισαν τα futures παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού, στα 2.542,40 δολάρια η ουγγιά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, στην αγορά spot, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 28,60 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,9% στα 955,73 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο έφτασε τα 1.011,09 δολάρια η ουγγιά, κινούμενο 4,8% υψηλότερα.

#χρυσός #ΠΟΛΥΤΙΜΑ_ΜΕΤΑΛΛΑ #συμβόλαια #Τιμές

Related posts

Τελείωσε η απεργία στις νορβηγικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

banks

«Σκαρφαλώνει» φοβούμενο νέες περικοπές το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Οι ελπίδες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

banks

Ισορροπεί εν μέσω εντάσεων, αλλά και οικονομικής ανησυχίας το πετρέλαιο

banks

Η άνθιση του AI εκτοξεύει τη ζήτηση φυσικού αερίου

banks

Συνεχίζεται η άνοδος για τον χρυσό ενόψει μείωσης των επιτοκίων

banks