24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Ανδρουλάκης για αγρότες: Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής τα μέτρα Μητσοτάκη

«Αν το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, γιατί χρειάστηκαν τρεις μήνες και 20 μπλόκα για μια απλή τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, τόνισε πως «η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την προκαταβολική επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο δεν είναι τίποτα άλλο από την μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν πληρώσει», για να επισημάνει ότι τα 76 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πέντε χρόνια έχετε αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν όλες οι ευθύνες είναι εκεί κ. Μητσοτάκη, γιατί διώξατε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Ευχολόγιο το Στρατηγικό Σχέδιο της ΝΔ»

«Το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ευχολόγιο με αυτονόητες διαπιστώσεις, χωρίς πρόταση για ουσιαστικές αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της αγροτικής οικονομίας», τόνισε, επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι το 2023 θα είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ.

Και σημείωσε πως «η υφιστάμενη ΚΑΠ σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το πρόβλημα, όπως υπαινίσσεστε, και την οποία άλλωστε εσείς διαπραγματευθήκατε, αλλά η δική σας ανικανότητα», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει «απλός θεατής» στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση αναθεώρησε σε ό,τι αφορά την έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα, υπό την πίεση των αγροτών.

«Κάτω από συνθήκες πίεσης δίνετε κάποια πράγματα, με στόχο να σταματήσουν οι αγρότες να είναι στο δρόμο – αυτή είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική που δεν βοηθά τους αγρότες», επεσήμανε και κατέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας έλλειμα μακρόπνοου σχεδίου ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που να θωρακίζει τον αγρότη και καταναλωτή.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

– Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
– Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας και μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.
– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
– Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
– Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
– Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
– Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Related posts

Γιώργος Χατζημάρκος: «Αντιμετωπίζουμε έναν υβριδικό πόλεμο στη Ρόδο»

banks1

Μητσοτάκης – Η πολιτική απαιτεί να είσαι μάνατζερ και ηγέτης

banks

Τηλεφωνική συνομιλία Χριστοδουλίδη – Κινέζου ΥΠΕΞ: Η Κίνα στηρίζει το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό

banks

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ το απόγευμα

banks

Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου πρωθυπουργό – Θα ήθελα όμως να δω μια γυναίκα στη θέση αυτή

banks1

Γεννηματά : Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό

banks