23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Ο Nikkei έσπασε το «φράγμα» των 42.000 μονάδων

Ασιατικές αγορές: Ο Nikkei έσπασε το «φράγμα» των 42.000 μονάδων

Σε ένα εντυπωσιακό ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα (11/7) τα ασιατικά χρηματιστήρια, με ισχυρή ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές που σημείωσαν άνοδο μετά τα θετικά στοιχεία εσόδων από τον κολοσσό κατασκευής τσιπ TSMC. Αυτό πυροδότησε μεγαλύτερη αισιοδοξία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ιαπωνικές μετοχές να «αγγίζουν» νέες κορυφές.

Ο Nikkei κινείται για πρώτη φορά στα χρονικά πάνω από το ορόσημο των 42.000 μονάδων, καθώς η αδυναμία του τοπικού νομίσματος, γεν, προκαλεί μια σειρά από ξένες αγορές και ωφελεί τις μετοχές με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα αδύναμα δεδομένα για τις παραγγελίες μηχανημάτων δημιούργησαν περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική υγεία της Ιαπωνίας, κάτι που είναι πιθανό να κρατήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας επιφυλακτική όσον αφορά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Τα υποτονικά στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη ενίσχυσαν αυτή την ιδέα.

Οι περιφερειακές μετοχές τεχνολογίας παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, με τους κατασκευαστές τσιπ να ενισχύονται μαζί με την ταϊβανέζικη TSMC, αφού ο μεγαλύτερος chipmaker στον πλανήτη με όρους συμβάσεων φάνηκε να έχει πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο.

Η TSMC σημείωσε άνοδο σχεδόν 2% στις συναλλαγές στην Ταϊβάν και σημείωσε ρεκόρ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα έσοδα. Παράλληλα, επωφελήθηκε από την αυξημένη ζήτηση για τσιπ λόγω της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο ιαπωνικός Nikkei καταγράφει «άλμα» 1,15% και διαπραγματεύεται στις 42.339,50 μονάδες. Στην Αυστραλία ο ASX 200 ενισχύεται κατά 0,90% στις 7.887,40 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κινείται ανοδικά κατά 0,93% στις 2.966,56 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται υψηλότερα κατά 1,77% στις 8.851,29 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «σκαρφαλώνει» κατά 1,82% στις 17.789 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 0,49% στις 2.882,02 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ιαπωνία #TSMC #τεχνητή_νοημοσύνη

Related posts

Credit Suisse: Βουτιά 61,95% καταγράφει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

banks

Επιφυλακτικά… ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Περιμένοντας τη Fed

banks

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

banks

Πάει για νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

banks

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

banks

Ευρωαγορές: Αξιολογούν, χωρίς βιασύνη, τα εταιρικά αποτελέσματα

banks