24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

«Αστραχάν» βγήκε το παντοδύναμο 41% του Κυριάκου στα δύσκολα, καθαρόαιμο του ΕΚΠΑ όσα εμπόδια και αν του βάζουν

Στα 80 καλύτερα του κόσμου

Ωραίο τρόπο έχουν βρει ορισμένοι δημοσιογράφοι για να προωθήσουν τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» (στην πραγματικότητα «σουπερμάρκετ πτυχίων»)… Κακές γλώσσες λένε ότι απολύτως συνειδητά επιλέγουν να «θάβουν» τα επιτεύγματα των δημόσιων πανεπιστημίων και να προβάλλουν – διαστρεβλωμένα κιόλας – δευτερεύοντα περιστατικά.

Για παράδειγμα: πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι το ΕΚΠΑ, το μεγαλύτερο και ιστορικότερο ελληνικό πανεπιστήμιο έκανε άλμα στην έγκυρη διεθνή κατάταξη της Google, και πλέον περιλαμβάνεται στα 80 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και στα 16 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Λίγο πριν είχε ανακοινωθεί μία πολύ μεγάλη συνεργασία του ίδιου πανεπιστημίου με το κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του, ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε άλλη μία πολύ μεγάλη συνεργασία με το σπουδαίο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Όμως, όλες αυτές οι ειδήσεις, που αποτυπώνουν το σημαντικό έργο που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν προβλήθηκαν από όλα τα μέσα ενημέρωσης, όπως θα έπρεπε. Γιατί κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θάψουν την είδηση, επιμένοντας να αποσιωπούν ό,τι καλό ακούγεται για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και περιμένοντας στη γωνία για να προβάλλουν οτιδήποτε αρνητικό. Σαν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Για τους δημοσιογράφους αυτούς οι πρωτιές των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων προφανώς δεν ήταν σημαντικές ειδήσεις. Δεν είχε ενδιαφέρον η είδηση ότι ένας Έλληνας φοιτητής θα μπορούσε να εκπαιδευτεί σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και παράλληλα για μικρό διάστημα στο Harvard και στη Σορβόννη.

Κούφιο το 41%;

Ευτυχώς στον Κυριάκο φέρονται καλύτερα και δεν τα βγάζουν όλα στη φόρα. Τι ήταν αυτό το χθεσινό στην ονομαστική για τον γάμο ομοφύλων; Με τα ηρεμιστικά ήμασταν στο καρέ. Μα τι ήταν αυτό το 51; Αν αγοράζεις εταιρεία είσαι κυρίαρχος, αν όμως πρόκειται για το 1/3 των βουλευτών σου, που σου γυρίζουν την πλάτη, τότε όσες φορές και να πεις «41%» η ρετσινιά δεν σβήνεται. Σκέψου να ήθελε να περάσει και κάτι πραγματικά δύσκολο και επώδυνο. Μια απλή προοδευτική μεταρρύθμιση τους παρακάλεσε -σχεδόν τους ικέτεψε- να ψηφίσουν, να καλυφθούν και κάτι ενοχλητικοί ψίθυροι περί κακής λειτουργίας του κράτους δικαίου και μη σεβασμού βασικών δικαιωμάτων. Και αυτοί στήλωσαν τα πόδια, έγινε ρεζίλι ο άνθρωπος. Ένα «πουκάμισο αδειανό» κοινοβουλευτικά αποδείχθηκε το 41% του κυρίαρχου, χωρίς αντίπαλο, ηγέτη. Νεροπίστολο το μπαζούκας… και αναγκάστηκε να «πέσει αμάν», που έλεγε και η γιαγιά μου, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Να βάλουν πλάτη να περάσει το νομοσχέδιο.

Με «τραύματα»

Τελικώς ψηφίστηκε με 176 υπέρ. Αλλά άφησε «τραύματα» στα κόμματα που το υπερψήφισαν. Απείχαν 46 βουλευτές, από τους οποίους πάνω από 30 προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Το καταψήφισαν 76 βουλευτές. Πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία μετρά τις περισσότερες και μεγαλύτερες απώλειες, αφού περίπου το 1/3 των βουλευτών της καταψήφισε ή απείχε. Είναι εμφανές ότι imperium του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τρωθεί! Ανεπανόρθωτα; Δεν το γνωρίζω. Αλλά θα φανεί σύντομα….

Εκρυθμη

Δεδομένου ότι δεν αποκλείεται να αρχίσουν χαμηλόφωνα και απόμερα, διάφορες συζητήσεις. Θα εξαρτηθεί ωστόσο από την αντίδραση που θα εκδηλωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου σε βάρος των πάσης φύσεως «αντιφρονούντων». Η κατάσταση βεβαίως είναι κακή, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να επιδειχθεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα!

Ζημιές!

Ζημιές όμως μετράει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και μάλιστα 11 βουλευτές του, όλοι από την επαρχία, αν δεν κάνω λάθος, απείχαν της ψηφοφορίας. Η ρωγμή είναι σαν του ηφαιστείου, που παραμένει εν υπνώσει. Μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή….

Απώλειες…

Απώλειες όμως κατέγραψε ακόμη και η «Νέα Αριστερά». Απείχαν από την ψηφοφορία οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του υπό διαμόρφωση κομματισμού σχηματισμού. Εκεί τα πράγματα είναι οριακά και οι επικεφαλής θα το περάσουν στο … «ντούκου»!

Αναμενόμενο

Στην Κουμουνδούρου προέκυψε το αναμενόμενο! Ο βουλευτής Χανίων και συντονιστής των τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Παύλος Πολάκης απείχε από την ψηφοφορία της Βουλής, διότι είχε χειρουργείο!

Λείπει σε δουλειά!

Μάλιστα επειδή τον ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, ο κ. Πολάκης έκανε ανάρτηση στα social media – με το σχετικό φωτογραφικό υλικό – «Μητσοτάκη μη με ψάχνεις. Εχω δουλειά που σώζει ζωές». Νομίζω πως του διέφυγε και ήθελε να πει «κασσελάκη μη μη ψάχνεις έχω χειρουργείο». Αλλά εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι δεν θα αργήσει να παραδώσει στον αντικαταστάτη του την θέση του συντονιστή. Μέχρις εκεί!

Εξαλλος

Διότι υπήρξε από το μεσημέρι ολόκληρη αναστάτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυκλοφορούσαν φήμες πως ο πρόεδρος είναι έξαλλος με την στάση του κ. Πολάκη και προσπαθούσαν διάφοροι να τον πείσουν να μην τον διαγράψει και λέγεται ότι το κατόρθωσαν.

«Πάτημα»

Ομως – για να είμαστε δίκαιοι – ο κ. Πολάκης έδωσε με την σχετική ανάρτηση και τη βραδυνή ανακοίνωσή του την δυνατότητα στον κ. Κασσελάκη να χειριστεί το θέμα επιεικώς και να μην δημιουργηθεί μείζον ζήτημα. Και πιθανότητα να του υπενθύμισε πως όπως τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα στο κόμμα, να του ανταποδώσει την χάρη στο τέλος – τέλος!

Παλιοπαρέα

Πάντως αν υπάρξει «αποκαθήλωση» του βουλευτή Χανίων, ορισμένοι του προεδρικού περιβάλλοντος έκαναν και μερικές «πονηρές» σκέψεις. Ελεγαν δηλαδή ότι δεν αποκλείεται η παλιά παρέα να ξαναβρεθεί ενόψει και εντός του συνεδρίου. Που την αποτελούσαν οι κκ Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Παύλος Πολάκης! Υπέθεταν…. Πάντως και η κυρία Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β΄Πειραιώς ψήφισε παρών!

Απέναντι

Ηταν η πρώτη φορά – από το 2019 – που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθηκε στη Βουλή με τόσο οξύ και συνολικό τρόπο απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον θεματοφύλακα των «ιερών και των οσίων» της Νέας Δημοκρατίας!

«Πλατφόρμα»

Το κείμενο της ομιλίας του έχει πολλές αναγνώσεις, που δεν κάνουν … ευτυχείς σίγουρα, τους επιτελείς του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σίγουρα όμως αποτελεί μία ολοκληρωμένη «πλατφόρμα» συγκεκριμένου ρεύματος – αν όχι «φράξιας» – εντός του κυβερνώντος κόμματος….

Συγκατοίκηση

Και κινείται φυσικά στον αντίποδα της ταυτότητας που επιχειρεί να δώσει στο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης. Αν δεν ήταν πρώην πρωθυπουργός θα έλεγα πως είναι και ο βασικός δελφίνος του πρωθυπουργού, σε μία ιδιότυπη κυβερνητική συγκατοίκηση!

Τα «φροντιστήρια»

Οι απαξιωτικές αναφορές του για τα «φροντιστήρια» των βουλευτών προκειμένου να πειστούν και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και η άσκηση πιέσεων για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες….

Επιβίωση

Οπως επίσης και η αναφορά του για τους μόνο 17 βουλευτές που επιβίωσαν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία στέλνει το μήνυμα του επικείμενου εκλογικού καταποντισμού, αλλά και του κινδύνου που διατρέχουν οι βουλευτές που το ψήφισαν να μην επιβιώσουν εκλογικά!

Εγκλημα…

Η υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, με τους 57 νέους ανθρώπους νεκρούς, έχει αρχίσει και παίρνει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Η αρχή έγινε με την εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κώστας Αρβανίτης – με την συμμετοχή του προέδρου του κόμματος κ. Στέφανου Κασσελάκη – και της κυρίας Μαρίας Καρυστιάνου, της προέδρου του συλλόγου των συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν….

… και τιμωρία!

Με την αύρα της ερινύας να την περιβάλλει, κατόρθωσε να γίνει δεκτό το αίτημα για συζήτηση της αναφοράς ενώπιον της επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το κράτος δικαίου και τον χειρισμό της υπόθεσης. Αυτό θα γίνει τον Μάρτιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ευρωκοινοβούλιο

Οσο δηλαδή η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής θα επιχειρεί να περιορίσει τις κυβερνητικές ευθύνες, με έναν εξαιρετικά εξόφθαλμο τρόπο. Δηλαδή όσο θα «ράβει την κουκούλα» της συγκάληψης το Ευρωκοινοβούλιο θα εξετάζει το θέμα του εγκλήματος! Και μετά εξανίσταται το Μέγαρο Μαξίμου για το γεγονός ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε ως προς το κράτος δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο! Πιθανόν δεν διαθέτουν καθρέφτη στο κτίριο….

Κατεβαίνουν

Τελικώς οι αγρότες δεν ενθουσιάστηκαν από τις παροχές του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον στεναχωρούν τον άνθρωπο! Κι απ΄ ότι φαίνεται θα τον στεναχωρήσουν κι άλλο, διότι όπως αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη που είχαν στη Νίκαια της Λάρισας, θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη σε συλλαλητήριο. Εντάξει, θα είναι συμβολική η παρουσία των τρακτέρ, αλλά την ίδια ημέρα θα αποκλείσουν λιμάνια και τελωνεία!

Και φοιτητες!

Μάλιστα γίνονται συζητήσεις – σας είχα προϊδεάσει – με φοιτητικούς συλλόγους για να είναι κοινό το συλλαλητήριο της Τρίτης. Με φοιτητές και αγρότες. Όπως πιθανόν να υποψιάζεστε η κίνηση για την συμμετοχή των φοιτητών είναι του ΚΚΕ – το οποίο έχει ισχυρή παρουσία και στις δύο κοινωνικές κατηγορίες. Γίνεται δηλαδή προσπάθεια η διαδήλωση της Πέμπτης των φοιτητών να γίνει την Τρίτη. Είναι όμως μάλλον λίγο δύσκολο. Και το πιο πιθανό είναι να συμμετάσχουν μόνο φοιτητικοί σύλλογοι που ελέγχονται από την ΚΝΕ.

Και τώρα;

Τώρα πως θα συνεχιστεί η αγροτική κινητοποίηση είναι το σημαντικότερο ερώτημα. Διότι η εκδοχή σιγά – σιγά να πέσει αυλαία, μετά από την Τρίτη, είναι η πιο πιθανή. Σε κάθε περίπτωση όμως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος….

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

Θέλω να σας αποκαλύψω ότι η πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι η αδυναμία μου. Είναι μία πολιτικός που έρχεται από τα παλιά, όταν η πολιτική διατηρούσε ακόμη την αίγλη της. Και βεβαίως διακρίνεται για την πολιτική της ευφυΐα! Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει ρέντα, «μοιράζει» εξαιρετικές ατάκες!

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης

Αρχισε με την «εισβολή» του κ. Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση των «τριών». Είπε χαρακτηριστικά την επόμενη μέρα «εντάξει αντίπαλος, ξεαντίπαλος το έκανε πολύ έξυπνα και πάρα πολύ καλά. Το βρήκα κορυφαίο!».

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς

Στη συζήτηση χθες για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και αναφερόμενη στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά είπε πως «σήμερα είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανη για τη δημοκρατία στο κόμμα, που είδαμε και πάθαμε για να την αποκτήσουμε» ενθυμούμενη προφανώς την διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία….

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας

Και η τρίτη ατάκα της κυρίας Μπακογιάννη αφορούσε την αριστερά και ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Από του βήματος της Βουλής χθες ανέφερε, μεταξύ των άλλων, η πρώην υπουργός «πρώτη φορά είδα τον κ. Κουτσούμπα τραγικά αμήχανο, και τον είδα αμήχανο γιατί είναι δύσκολη η θέση σας. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι κομμουνιστικό κόμμα και να έρχεσαι, στη συνέχεια της καταψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης, να καταψηφίζεις και τον γάμο σήμερα, αλλά να θέλεις να πείσεις το πανελλήνιο ότι τελικά το κάνεις αυτό και είσαι και οπαδός των ομόφυλων ζευγαριών. Δύσκολος ο ρόλος…»!

Related posts

Ο Χατζηδάκης κάνει πάρτι για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα νοικοκυριά κλαίνε τον μακαρίτη… τον οικογενειακό

banks1

Εκλογές: «Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις», είπε ο Πέτσας

banks

ΥΠΕΞ: Η προστασία αμάχων και η ασφάλεια θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά

banks1

ΚΚΕ: Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους

banks

Πρόταση δυσπιστίας: Άρχισε η τριήμερη μάχη στη Βουλή

banks1

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε η αντιπαράθεσή τους να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο Αθήνας – Άγκυρας

banks