16.2 C
Athens
May 5, 2024
Image default
POLITICS

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ «πέρασε» ο νέος ποινικός κώδικας – «Όχι» από την αντιπολίτευση

Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά από μία διήμερη πολύωρη συζήτηση και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, με τίτλο «Επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ένα «σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, ενώ επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης  με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα».

«Εξοντωντικές ποινές για πολιτικούς που δωροδοκούνται»

Μάλιστα, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην «ενίσχυση του κράτους δικαίου» – για την ποιότητα του οποίου εξεδόθη καταδικαστικό ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και στη «διαφάνεια της δημόσιας ζωής», υποστηρίζοντας ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη η ποινική ευθύνη και η τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές για εταιρείες που δωροδοκούν, αλλά κυρίως για πολιτικούς που δωροδοκούνται, οι οποίες από 100.000 ευρώ φθάνουν πλέον στα 4 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, «ακραίο ποινικό λαϊκισμό» και τους κατηγόρησαν για απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ενώ απέρριψαν, ως εντελώς αβάσιμο, το κυβερνητικό επιχείρημα πως η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα.

-

Related posts

ΑΠΘ: Στα άκρα πάει την κόντρα με τους φοιτητές ο πρωθυπουργός – Διώκουν τους 49 συλληφθέντες

banks1

Εφιάλτης τα μπλόκα για την κυβέρνηση – Δεν αποκλείει τώρα συνάντηση μαζί τους, ο πρωθυπουργός

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρθρο του πρωθυπουργού στους «Times of India»

banks

Στο Καστελόριζο το υποβρύχιο «Παπανικολής» – Το μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ – Στον ύπνο πιάστηκαν οι Τούρκοι

banks

Αλλάζουν όλα στην Ε.Ο Θήβας – Λειβαδιάς

banks

Οργισμένη ανάρτηση Δραγασάκη κατά Κασσελάκη – «Μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα»

banks