24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να κάνει 2 μειώσεις επιτοκίων πριν τον Αύγουστο και 4 πριν το τέλος του έτους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τον Αύγουστο και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Μέχρι στιγμής, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών» πρόσθεσε.

«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 — αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο κ. Στουρνάρας, απηχώντας τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια ήδη τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω».

Ο κ. Στουρνάρας είπε επιπλέον ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω». Σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, κάνοντας λόγο για ισορροπημένους κινδύνους.

Υποβάθμισε επίσης τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φτάσουν στο επίπεδο πριν από την πανδημία το 2025.

«Έτσι οι μισθοί εξακολουθούν να ακολουθούν, δεν οδηγούν τον πληθωρισμό. Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών – τιμών», συμπλήρωσε. Ακόμη περισσότερο καθώς «η αύξηση των ονομαστικών μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των αυξήσεων των μισθών», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επιπλέον ότι «δεν αγοράζω καθόλου το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια πριν το κάνει η Fed – και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου συμφωνούν με αυτό». «Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και η ευρωζώνη είναι μια μεγάλη ανοιχτή οικονομία με ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομία της ευρωζώνης – τίποτα άλλο».

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Εφικτή η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ

banks

Κ. Μητσοτάκης: Αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για όποιον ρυθμίζει τα χρέη του

banks

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ

banks

ΑΑΔΕ: Εισαγωγή νέων τύπων Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού – Επικαιροποίηση διασύνδεσης μεταξύ ΦΗΜ και POS

banks

Ρέγκλινγκ: «Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι και θα παραμείνει πολύ χαμηλό»

banks

Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη για καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

banks