23.7 C
Athens
June 16, 2024
Image default
MARKETS

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές μετά τα πρακτικά της Fed

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές μετά τα πρακτικά της Fed

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (23/5), αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve αποκάλυψαν τις ανησυχίες των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για τον επίμονο πληθωρισμό, δείχνοντας ότι τα επιτόκια μπορεί να διατηρηθούν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η BOK αναμένεται να το μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από τις 21 Μαΐου.

Ήταν η 11η συνεχόμενη συνεδρίαση στην οποία η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά. Η BOK δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% φέτος, υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,1%.

Αναμένει ότι η ταχύτητα της οικονομικής επέκτασης της πληροφορικής, η ανάκαμψη της κατανάλωσης και οι νομισματικές πολιτικές των μεγάλων χωρών θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της χώρας. 

Η BOK αναμένει ότι ο φετινός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή θα είναι στο 2,6% και ο δομικός πληθωρισμός στο 2,2%, όπως και τα επίπεδα που υπολόγισε τον Φεβρουάριο. 

Τα ακαθάριστα εγχώρια μεγέθη του πρώτου τριμήνου της Σιγκαπούρης παρέμειναν αμετάβλητα από την εκ των προτέρων εκτίμηση του 2,7%.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης δεδομένα επιχειρηματικής δραστηριότητας από την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η απόδοση των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ανήλθε στο 1,012%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 στις απογευματινές συναλλαγές.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0%-0,1% τον περασμένο μήνα και είχε πει ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων σύμφωνα με την απόφασή της τον Μάρτιο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας επεκτάθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι υπηρεσίες συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα.

Ο τίτλος au Jibun Bank flash, ιαπωνικός δείκτης υπευθύνων αγορών μεταποίησης, αυξήθηκε στο 50,5 τον Μάιο από 49,6 τον Απρίλιο.

Ο PMI των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 53,6 τον Μάιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, από 54,3 τον Απρίλιο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της σε εννέα μήνες με 52,4 μονάδες τον Μάιο σε σύγκριση με 52 τον Απρίλιο.

«Η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παρέμεινε καθοδηγούμενη από τις υπηρεσίες, αλλά η σχεδόν σταθεροποίηση της μεταποιητικής παραγωγής προσφέρει ελπίδες για διεύρυνση της ανάπτυξης αργότερα μέσα στο έτος», αναφέρει η έρευνα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Αυστραλίας τον Μάιο αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων αγορών να διολισθαίνει στο 52,6 από 53,0, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Judo Bank.

Ο μεταποιητικός PMI της Αυστραλίας παρέμεινε σταθερός στο 49,6, σημειώνοντας υψηλό εννέα μηνών, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,1 από 53,6.

Ο Γουόρεν Χόγκαν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Judo Bank, δήλωσε ότι τα στοιχεία PMI είναι «ενδεικτικά της συνεχιζόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αύξησης της παραγωγής σε όλη την αυστραλιανή οικονομία», σε αντίθεση με το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και τους δείκτες δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,28% κλείνοντας στις 39.112 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,42% στις 18.921 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,33% στις 3.116,39 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,56% στις 9.541,64 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,06% στις 2.721,87 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.811,80 μονάδες, χάνοντας 0,46%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία

Related posts

Νέο ρεκόρ o FTSE 100 μετά την ανακοίνωση της BoE

banks

Η…αγωνία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έριξε τις ασιατικές αγορές

banks

Εντυπωσιακά κέρδη στην Κίνα μετά την κυβερνητική… ένεση

banks

Ανοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην ανεργία

banks

Βαριές απώλειες στη Wall Street-«Κατρακύλησε» 430 μονάδες ο Dow Jones

banks

Πρόσω ολοταχώς για εβδομαδιαία πτώση η Wall Street

banks