17.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
ECONOMY

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Σήμα για επιτάχυνση και μεταρρυθμίσεις στον επενδυτικό νόμο

Σήμα για επιτάχυνση και μεταρρυθμίσεις στον επενδυτικό νόμο και στην κατάρτιση του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού έδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας, Κώστας Σκρέκας και Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του ετησίου Επιχειρηματικού Δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε καταρχάς ο υπουργός Ανάπτυξης, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 900 επιχειρήσεις γερμανικών ή γερμανικών και ελληνικών συμφερόντων, με πάνω από 50.000 άτομα προσωπικό, που παράγουν το 5% του ελληνικού ΑΕΠ. Πολλές από αυτές, όπως πρόσθεσε, συνέχισαν να επενδύουν στην Ελλάδα όταν η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, έμειναν στην Ελλάδα και σήμερα μπορούν να αποζημιωθούν για την επιλογή τους, γιατί ο ελληνικός ήλιος λάμπει πολύ φωτεινός και η σημερινή Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα του 2010, ούτε του 2019.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με τρεις και τέσσερις φορές αυξημένο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη. Το 2019 η Ελλάδα ήταν στις τελευταίες δυο θέσεις σε ανάπτυξη και σήμερα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών. Η Ελλάδα είχε 57% αύξηση των ΑΞΕ το 2021 όταν η Ευρώπη είχε μόνο 1%. Η Ελλάδα έχει πολύ αξιόλογο και υψηλά κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, στόχος τώρα είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάρτιση στα τεχνικά επαγγέλματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ώστε όλη η διαδικασία αδειοδότησης ανθρώπων σε τεχνικά επαγγέλματα να αλλάξει, Μιλάμε για μια τεράστια μεταρρύθμιση.

Ο κ.Σκρέκας τόνισε επίσης ότι σε τέσσερα χρόνια δεκαπλασιάστηκαν οι ρυθμοί εγκατάστασης και σύνδεσης ΑΠΕ, ότι το 2021 η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σε ΑΠΕ και το 2022 έγινε νούμερο ένα, για να καταλήξει στο γενικότερο συμπέρασμα ότι «Η Ελλάδα μπορεί να τρέξει σαν λαγός, το θέμα είναι να τρέξει μαραθώνιο σαν λαγός». 

Επενδυτικός νόμος: Θα αυξηθεί η ταχύτητα των αξιολογήσεων

Όσον αφορά, δε, στον επενδυτικό νόμο, επισήμανε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η ταχύτητα των αξιολογήσεων και επικαλούμενος την ταχύτητα αξιολόγησης των 80.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» τόνισε ότι «έτσι θα γίνουν οι αναπτυξιακοί νόμοι από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε ότι θα πριμοδοτείται η εξαγωγική δραστηριότητα, οι συνενώσεις-συγχωνεύσεις-συνεργασίες και η έρευνα-καινοτομία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι επειδή η χώρα έμεινε στην Ε.Ε. «σήμερα έχουμε τη συγκλονιστική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους κολοσσιαίους οικονομικούς πόρους από την Ευρώπη για reskilling και upskilling. Ουδέποτε άλλοτε στην ιστορία δεν είχαμε τη σύμπτωση τόσων κολοσσιαίων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο ΕΣΠΑ 2020-2027. Μιλάμε για μυθώδες ποσό. Αν το αξιοποιήσουμε σωστά θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική αγορά εργασίας τα επόμενα 20 χρόνια. Αν όχι, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Αξιοποίηση μεταναστών με κανόνες

Σε ερώτημα, δε, για το αν η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τους μετανάστες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, ο κ.Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το αν η λύση είναι οι μετανάστες στα κέντρα είναι συζητήσιμο. Υπό κάποιες συνθήκες θα μπορούσε να είναι ναι, αλλά έχει και ισχυρό αντίλογο, ότι αν δώσω σήμα ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα βρίσκει δουλειά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κύμα εντελώς ανεξέλεγκτο. Οι μετανάστες είναι πολύ απαραίτητοι και χρήσιμοι ως συμπλήρωμα του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, αλλά (η αξιοποίησή τους) πρέπει να γίνεται σε λελογισμένους αριθμούς και με κανόνες». Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες με εγχώριο εργατικό δυναμικό όσο γίνεται και όταν ο λόγος γίνεται για μετανάστες χρειάζεται να προηγούνται διακρατικές συμφωνίες.

Β. Γούναρης: Αναμένεται αύξηση των γερμανικών επενδύσεων

Αισιοδοξία ότι ο ρυθμός των γερμανικών επενδύσεων θα διατηρηθεί ανοδικός και ο ρόλος της Βορείου Ελλάδος για μια ανάλογη εξέλιξη θα είναι καθοριστικός εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Βασίλειος Γούναρης, τοποθετούμενος επίσης αισιόδοξα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία, όπως σημείωσε ο κ.Γούναρης, βιώνει πλέον περίοδο σταθερής ανάπτυξης, με τις προοπτικές της να είναι ευοίωνες. Η επανάκτηση, μάλιστα, της επενδυτικής της βαθμίδας, βελτιώνει ήδη έτι περαιτέρω το κλίμα στην αγορά και τις προσδοκίες όλων ότι το ΑΕΠ θα δεχθεί νέα ώθηση από τις επενδύσεις και κυρίως ότι θα αντέξει στις όποιες πιέσεις ασκούνται σήμερα από τις σοβαρότατες διεθνείς γεωπολιτικές κρίσεις.

Η Ελλάδα να είναι έτοιμη για την όποια έκτακτη πρόκληση

Η πρόσφατη στρατιωτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αναπόφευκτα επιδρούν αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια έκτακτη πρόκληση, είτε αυτή έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη, είτε με έναν νέο κύκλο διεθνών πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, κρίνοντας βάσει των σημερινών δεδομένων, το ΑΕΠ της Ελλάδας κινείται σταθερά ανοδικά, έχοντας κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων. Κρίνοντας ειδικότερα από το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα από τις διαρκώς αυξανόμενες ροές των ξένων επενδύσεων προς τη χώρα, όπως και από τη σταθερά μειούμενη ανεργία, θα μπορούσαμε με σχετική ασφάλεια να τοποθετηθούμε αισιόδοξα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Η Γερμανία στην πρώτη θέση μεταξύ των εθνικών επενδυτών

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2020, δίδοντας στη Γερμανία την πρώτη θέση μεταξύ των εθνικών επενδυτών της χώρας.

Όσον αφορά για τις γερμανικές επενδύσεις ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Ήπειρος, όπως επισήμανε ο ίδιος, κατέχουν σημαντικό προβάδισμα από την υψηλή συμμετοχή μεγάλων γερμανικών εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής και του προγραμματισμού. «Πρόκειται για εξέλιξη, θα τολμούσα να πω έως και αναμενόμενη. Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές -οδικές, σιδηροδρομικές και λιμενικές- όπως και τεχνολογικές. Οι επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με το ενδιαφέρον να παραμένει εξαιρετικά υψηλό, ενώ λόγω και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την προσαρμογή ιδιαίτερα της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, αξιοσημείωτες επενδύσεις υλοποιούνται και στην αγορά ενέργειας», επισήμανε σχετικά ο κ.Γούναρης.

Τη δυναμική των Γερμανών Επενδυτών όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά γενικότερα στη χώρα, όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ.Γούναρης, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το 2024, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, οπότε η Γερμανία θα αποτελέσει την τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης.

Μάλιστα, η τιμητική συμμετοχή της Γερμανίας στην επόμενη ΔΕΘ, όπως επισήμανε τόσο ο κ.Γούναρης όσο και ο διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού ΕΔπιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης, θα συμπέσει με τον εορτασμό, το 2024, των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Related posts

Σήμερα υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Β.Μακεδονίας

banks

ΥΠΑΑΤ: Ενίσχυση 12 εκατ. € στους μελισσοκόμους για τις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση

banks

myPROPERTY: 20 ερωτήσεις – απαντήσεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ

banks

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στην αγορά εργασίας όλοι οι εκπαιδευόμενοι του Dual Hellas

banks

Θεσσαλία: Πνίγονται στην απόγνωση κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι – «Ολοκληρωτική καταστροφή, ξεκινάμε από το μηδέν»

banks

ΥΠΟΙΚ: Σήμερα τα 33,1 εκατ. ευρώ για επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ – αποζημίωση ειδικού σκοπού

banks