16.1 C
Athens
May 5, 2024
Image default
WORLD

Ενρία (ΕΚΤ): Χρειάζεται περισσότερη εποπτεία του σκιώδους τραπεζικού συστήματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως χρειαστεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην εποπτεία των σκιωδών τραπεζών, που είναι πλέον μεγαλύτερες από συμβατικές τράπεζες και ενδεχομένως να ενέχουν αναβαθμισμένο ρίσκο, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής του βραχίονα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία.

Οι σκιώδεις τράπεζες, ένας ευρύτερος όρος για μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές οντότητες όπως ασφαλιστικές, hedge funds ή επενδυτικά κεφάλαια, διαχειρίζονται πλέον assets ύψους 51 τρισ. ευρώ αλλά υπόκεινται σε πιο χαλαρές ρυθμίσεις από τις συμβατικές τράπεζες, θέτοντας αυξανόμενες απειλές στη γενικότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως σημειώνει το Reuters, τα funds στο real estate διατρέχουν πλέον άμεσο κίνδυνο δεδομένης της πτώσης στις αποτιμήσεις των εμπορικών ακινήτων, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια με έκθεση σε πιστωτικό κίνδυνο είχαν βρεθεί υπό έντονη πίεση ρευστότητας στις αρχές του 2020, με φόντο την πανδημία.

“Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση έκθεσης, αναντιστοιχίες ρευστότητας και υπερβολική μόχλευση, και κατά την άποψή μου αυτό θα απαιτούσε κάποια επέκταση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος”, είπε ο Αντρέα Ενρία σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στις εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Echos.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο “καλός επόπτης θα μπορούσε φυσικά να αναλάβει αυτή την ευθύνη (των ρυθμίσεων)” και ανέφερε για τις σκιώδεις τράπεζες ότι “είναι διαφορετικά όντα από τις συμβατικές, οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε να έχουμε ίδιας μορφής εποπτεία”.

Όπως επισημαίνει πάντως το Reuters, η ανάληψη εποπτικού ρόλο επί των σκιωδών τραπεζών θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές, μια χρονοβόρα διαδικασία ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες που θα απαιτούσε και όρους διευρυμένης πολιτικής συμφωνίας.

Related posts

ΟΗΕ: Ο λιμός στη Γάζα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου

banks

Κένυα: Στους 89 οι νεκροί αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου

banks

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων

banks

Ιταλία: Τέλος στις φανέλες ποδοσφαιριστών με τον αριθμό 88 λόγω νεοναζιστικού συμβολισμού

banks

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι – Αναμένεται πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία

banks

Ερντογάν: Η αντιπολίτευση μιλά με τρομοκράτες, εγώ παίρνω οδηγίες από τον Θεό

banks